Ruska diplomatija i bombarderi u bici za Halep

Političko rješenje sirijske krize najviše bi zadovoljilo Rusiju (AP)

Piše: Rania Dridi

Intenziviranje ruskih aktivnosti na političkom planu u zadnje vrijeme poklapaju se sa napredovanjem Vladinih snaga u Siriji koje imaju rusku zračnu podršku u Halepu.

U vrijeme kada je Moskva objavila da je sirijski režim preuzeo kontrolu nad približno 52 posto teritorije istočnog Halepa, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je u Rimu sa svojim američkim kolegom Johnom Kerryjem, gdje je potonji iznio prijedlog u vezi s Halepom koji se tiče određivanja daljeg pravca i preciziranja vremenskog okvira za izlazak pobunjenika iz grada.

Lavrov je prihvatio prijedlog, iskazujući spremnost Moskve da pošalje vojne stručnjake i diplomate u Ženevu gdje bi razgovarali o osnovanosti prijedloga pod uslovom da ovaj sastanak izrodi konkretne rezultate koji se tiču rješavanja situacije u Halepu.    

Ruski stručnjaci smatraju da su američko-ruski razgovori i Kerryjev prijedlog u vezi s Halepom pokušaj odlazeće američke administracije da apsorbira greške koje su počinili u pogledu sirijske krize, pogotovo ukoliko se uzme u obzir da je Moskva u Ankari pronašla alternativu za Washington u pregovorima sa sirijskom opozicijom.

Posljednja šansa

U tom kontekstu, stručnjak za Bliski istok Vyacheslav Kuznetsov kaže da Rusija sada pokušava, pregovorima sa SAD-om sa jedne strane i razgovore sa turskim vlastima i sirijskom opozicijom, uz tursko posredovanje, s druge strane, dati sirijskoj oružanoj opoziciji u istočnom Halepu posljednju šansu da napusti grad prije nego što se situacija tamo konačno riješi.

Kuznetsov dodaje da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u svom nedavnom govoru naglasio da će Moskva sve pripadnike sirijske oružane opozicije koji su odbili izaći iz Halepa smatrati teroristima.

Iako se ruski političari i stručnjaci slažu u tome da je vojska sirijskog režima ostvarila značajan napredak u Halepu, ipak, politički analitičar Alexey Malashenko poziva da se ne žuri s donošenjem bilo kakvih preranih zaključaka, ističući da sirijska oružana opozicija nije koncentrirana samo u gradu Halepu.  

Međutim, prema riječima analitičara, to ide u korist pokretanja političkog procesa u trenutnoj fazi što će doprinijeti pronalaženju političkog rješenja za sirijsku krizu. Prema tome, Moskva pokazuje interesovanje da se iskristalizira jedinstven i složan stav između glavnih aktera sirijske krize, poput Irana, Turske i Washingtona, radi pomicanja sirijskog pitanja prema konkretnom rješenju.

Međunarodna koalicija za političko rješenje

U tom kontekstu, Malashenko kaže da ove konsultacije i razgovori idu od toga da se stvari na terenu odvijaju u pravcu eliminiranja sirijske opozicije. „Stoga je prikladno razmišljati o budućnosti Sirije nakon građanskog rata, bez obzira hoće li predsjednik Bashar al-Assad biti dio tranzicijske faze ili ne, zatim koje će strane formirati koaliciju koja će voditi državu u budućnosti i da li su ti akteri zaista u stanju da upravljaju državom?“, rekao je Malashenko.

Ovaj politički analitičar skrenuo je pažnju na to da se Moskva takvim aktiviranjem na političkom planu pokušava predstaviti kao glavna snaga koja kontrolu u regionu drži u svojim rukama i da se sve trenutne opcije za rješavanje krize u Siriji moraju vezivati za dogovor s njom, što može dovesti do ozbiljnih posljedica koje bi se negativno reflektirale na Moskvu. 

Dodaje da se Rusija želi pojaviti kao pobjednik i glavna sila koja ima uticaj u Siriji. U tom slučaju će sama morati snositi odgovornost za eventualni neuspjeh, stoga je u interesu Moskve da se formira međunarodna koalicija kako bi se sirijska kriza obuzdala političkim putem.  

Izvor: Al Jazeera