Ruska ‘godina prijateljstva’ sa Sjevernom Korejom

Kim Jong-un pokušava smanjiti ovisnost svoje države o Kini (Reuters)

Rusija je pokrenula „godinu prijateljstva“ sa Sjevernom Korejom, čiji će čelnik Kim Jong-un u maju, tokom prvog službenog putovanja u inozemstvo, posjetiti Moskvu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je preciziralo da su dvije države zaključile program kulturnih razmjena kako bi pojačale veze između dva bivša saveznika iz doba SSSR-a.

To zbližavanje, koje se podudara sa 70. godišnjicom završetka Drugog svjetskog rata, zbiva se u trenutku dok Moskva pokušava nadoknaditi svoje loše odnose za Zapadom koji su na najnižem nivou od hladnog rata.

Zapad i Kijev optužuju Rusiju da vojno podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine, što Moskva negira.

Novi ekonomski partneri

Od Venecuele do Kine, Rusija je posljednjih mjeseci obnovila odnose sa novim ekonomskim partnerima kako bi kompenzirala zapadne sankcije i pad cijene nafte.

Kim Jong-un pokušava smanjiti ovisnost svoje države o Kini, glavnom političkom i ekonomskom partneru.

Njegov otac i prethodnik Kim Jong-il posjetio je Rusiju u augustu 2011. godine, a putovao je u blindiranom vozu kako bi se u Sibiru sastao s bivšim ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.

Rusija želi proširiti svoje ekonomske veze sa Sjevernom Korejom i nada se konkretiziranju plana od 25 milijardi dolara obnove sjevernokorejske željezničke mreže, što bio joj omogućilo pristup mineralnim izvorima te države.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je objavila da neće prisustvovati vojnoj paradi 9. maja u Moskvi, kojom se obilježava 70. godišnjica savezničke pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Izvor: Agencije