Ruska grupa Wagner: Plaćenici za najprljavije poslove u Siriji

Grupa je odigrala važnu ulogu u povlačenju ISIL-a iz Palmire u martu 2016. (EPA)

Pogibija nekoliko pripadnika tzv. grupe Wagner, odnosno ruskih paravojnih snaga, u Siriji prošlog mjeseca otkrila je ulogu koju imaju ti vojnici iz sjene. Prema medijskim izvještajima, te snage obavljaju prljave zadatke, kako su ih opisali, na različitim konfliktnim područjima.  

Ta misteriozna grupa završava na terenu zadatke ruskih vojnika raspoređenih po Siriji u okviru kampanje zračnih napada koje je ruski predsjednik Vladimir Putin počeo 2015. kao podršku režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Grupa Wagner našla se u centru pažnje nakon što je Washington objavio 7. februara da je u napadima međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a ubijeno najmanje 100 vojnika lojalnih režimu Al-Assada na području Deir ez-Zora, kao odgovor na napad na sjedište Sirijskih demokratskih snaga, koje podržava SAD.

Nakon nekoliko dana šutnje Moskva je priznala da je pet ruskih državljana stradalo u tim napadima i da su ih “deseci” ranjeni, dodavši da su svi oni otišli u Siriju “na vlastitu inicijativu”. 

S druge strane, u medijima se barata različitim ciframa, a neke prelaze i 200 poginulih. Grupa ruskih blogera-istraživača pod nazivom The Conflict Intelligence Team (CIT) ustanovila je identitete desetaka njih – svi su bili pripadnici grupe Wagner.

Kiril Mihajlov, član spomenute grupe blogera, pojašnjava za AFP da se “grupa Wagner može i treba smatrati ruskom vojskom u sjeni u Siriji jer predstavlja osnovnu komponentu za ruske operacije u Latakiji i na istoku Sirije”.  

Grupa je, također, odigrala važnu ulogu u povlačenju grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) iz Palmire u martu 2016.

Vojska iz sjene

Pavel Bajev, istraživač u Francuskom institutu za međunarodne odnose, opisuje te snage kao “rusku vojsku iz sjene, u čemu je dvojaka korist”, u smislu negiranja širokog prisustva Rusije na sirijskoj teritoriji te da “smanji” njene gubitke na terenu. “Problem s borcima kao što je grupa Wagner jest to što se ne mogu uvijek držati pod kontrolom”, dodaje on.

Uprkos oskudnim podacima, dostupne informacije ukazuju da je Dmitrij Utkin, bivši oficir ruske vojne obavještajne službe, osnivač te oružane milicije. 

U junu 2014. Utkin se pridružio redovima proruskih separatističkih snaga u istočnoj Ukrajini, mjestu u kojem je nastala grupa Wagner, prema zvaničnim izvještajima iz Ukrajine.

Rusija je uvijek odbacivala optužbe Kijeva i Zapada o vojnom prisustvu te države na istoku Ukrajine, govoreći da su ruski borci koji se tu bore “dobrovoljci”.  

Utkin se ponovo pojavio u Siriji u jesen 2015, kad je Moskva počela vojnu intervenciju kao podršku Al-Assadovom režimu.

Strogo povjerljivo

U decembru 2016. Utkin, rođen 1970, dočekan je u Kremlju. Pojavljuje se na televiziji tokom svečanosti organizovane u čast “Heroja otadžbine”, a istog dana fotografisan je i s Putinom.

Razni medijski izvještaji u Rusiji i SAD-u navode da je finansijer grupe Wagner Jevgenij Prigožin, biznismen iz Sankt Peterburga blizak Putinu. Bogatstvo je stekao u ugostiteljstvu prije nego što je potpisao unosne ugovore s ruskom vojskom i vladom.  

Američki sud tereti ga da upravo on stoji iza “ruske fabrike botova” koja je pokušala utjecati na američke predsjedničke izbore 2016. u korist republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Broj boraca grupe Wagner u Siriji bio je predmet rasprava analitičara i medija, a internetski list Republic.ru prenosi od sigurnosnih ruskih izvora da je broj ruskih plaćenika u martu 2016. iznosio 2.500, među kojima i 1.600 boraca, za koje je izdvojen budžet od 350 miliona dolara od početka operacije.

Ruski sedmičnik Soveršeno Sekretno (Strogo povjerljivo) prenio je od bivšeg člana grupe da je “40 posto ovih regruta bilo u zatvoru zbog teških zločina prije nego što su se pridružili grupi Wagner”.

Naknade plaćenicima

Grupa je 2016. izgubila povjerenje ruskog Ministarstva odbrane, koje ju je ranije finansiralo i opskrbljivalo oružjem i vojnom opremom. Razlog za to je napetost između njih i ruske vojske na terenu, kao i borba za dominaciju u Moskvi.

Mihajlov navodi da su, zahvaljujući ruskoj vojsci, vojne sposobnosti grupe Wagner nadmašile sposobnosti “sličnih privatnih sigurnosnih firmi sa Zapada”, naročito američke firme Blackwater, koja je radila za američku vladu u Iraku i koja je više puta optužena da je izbjegla odgovornost za svoje postupke.

Mihajlov je dodao da su te poteškoće “natjerale Prigožina da potraži druge ugovore, poput onih koje je potpisao s Damaskom, na osnovu kojih će grupa  Wagner dobiti 25 posto od proizvodnje s naftnih polja koja osvoji”,  

S tim ciljem Prigožin je osnovao firmu “Evro Polis”, koja je potpisala spomenuti ugovor s Assadovom vladom u decembru 2016. godine. Otad ta firma plaća naknade plaćenicima iz grupe Wagner koje se kreću u rasponu od 3.500 do 5.000 američkih dolara mjesečno, kako navode ruski mediji.

Analitičar Bajev dodaje da “broj plaćenika i vremenski okvir operacija iziskuje finansiranje koje umnogome nadilazi mogućnosti biznismena srednjeg profila. Najvjerovatnije, Prigožinove kompanije samo su čvorište za kanalisanje sredstava iz drugih izvora finansiranja, uključujući i Vladu Sirije”.

Izvor: Agencije