Sirija: Prvi ruski udari sa podmornice

Ministarstvo odbrane Rusije/YouTube

Rusija je prvi put izvela napade na teritorjiu Sirije raketama ispaljenim sa podmornice “Rostov-na-Donu” u Mediteranu, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je kazao da su pogođeni položaji grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji

Tom prilikom krstareće rakete “kalibar” pogodile su dva velika punkta ISIL-a u oblasti Raqqe, rekao je on, a prenosi Sputnjik.

Šojgu je prenio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su i avijacija i podvodna flota izvele uspješna lansiranja, te da su svi ciljevi pogođeni.

“S punom uvjerenošću možemo da kažemo da je nanesen prilično ozbiljan udar na skladišta municije i fabriku za pravljenje mina i, naravno, po naftnoj infrastrukturi”, rekao je Šojgu.

On je dodao da je u protekla tri dana u Siriji ruska vojska izvela više od 300 letova i da je pogođeno 600 ciljeva.

Ranije u utorak, Izvor u ruskom Ministarstvu odbrane, na koji se poziva Interfaks, rekao je da se moderna ruska podmornica klase “kilo” pojavila u blizini sirijske obale.

‘Nevidljivo’ plovilo

Russia Today prenosi da je podmornica “Rostov-na-Donu” opremljena modernim ruskim krstarećim raketama “kalibar”.

Polovinom novembra pojavili su se navodi da je ista ta podmornica pogodila ciljeve u uporištu ISIL-a u Raqqi, što rusko Ministarstvo odbrane nije ni opovrglo niti potvrdilo.

Rusija je gađala mete ISIL-a u Siriji raketama “kalibr”, ispaljujući ih s ratnih brodova u Kaspijskom moru početkom oktobra, podsjeća ruski kanal, dodajući da je i krajem novembra 18 krstarećih raketa ispaljeno s tih brodova.

Poznata kao “unaprijeđeni kilo”, prema šifriranom imenu NATO-a, “Rostov-na-Donu” (B-237) prvi je model treće generacije podmornica klase “varšavjanka” (projekt 636).

Ta “nevidljiva” podmornica na dizel i električni pogon smatra se najtišom u svijetu, posjeduje produženi borbeni domet, a relativno mala veličina joj pomaže da se kreće u plitkim vodama.

Naoružana je torpedima od 533 milimetra i krstarećim raketama voda-zemlja “kalibr-PL”, prilagođenim potrebama podmornice, navodi RT.

‘Crna rupa’

Teška je 4.000 tona, dostiže brzinu od 20 nautičkih milja na sat i može zaroniti do 300 metara dubine.

Ima posadu od 52 člana i može provesti 45 dana na moru.

NATO je takav tip podmornice nazvao “crnom rupom” zbog njene sposobnosti da ostane neprimijećena.

Izvor: Agencije