Ruska rublja na deviznom tržištu Srbije

Narodna banka Srbije (NBS) dozvolila je mjenjačnicama na deviznom tržištu da trguju ruskom rubljom.

Ta odluka je, kako je saopćeno, donijeta kako bi se još više unaprijedila poslovna saradnja srbijanskih i ruskih kompanija.

Uvođenje ruske valute na devizno tržište dešava se u sedmici kada je Vlada Srbije ponovo raspisala poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo.

“Najomiljenija valuta u Srbiji – evro – uskoro će dobiti konkurenciju. Odlukom NBS-a, na tržištu će moći da se trguje rubljama, valutom Rusije, države koju svaki drugi stanovnik Srbije vidi kao najvećeg saveznika, zbog čega bi nekima možda postala prisnija ruska, a ne evropska valuta”, izvještava reporter Al Jazeere iz Beograda Marko Subotić.

Zanimanje građana

Veselin Pješčić, viceguverner NBS-a, otkriva: “O tome nismo vodili računa, ali to je je na odluci svakog pojedinca, kao i privrednog subjetka.”

Na kursnim listama, kao ni u mjenjačnicama, za sada još uvijek nema rublje, ali to ne znači da se građani ne raspituju o toj valuti.

“Interesovanje za zamenu rublje u evro ili dinar odavno postoji i nije malo s obzirom na to da se, prema podacima nadležnih službi, oko 20.000 građana Srbije nalazi na privremenom radu u Rusiji”, javlja Subotić.

Ipak, mjenjačnice do sada nisu mogle trgovati rubljama.

Zbog toga se u beogradskim mjenjačnicama ne mogu naći rublje. To će se promijeniti već sljedeće sedmice, kada se počne primjenjivati odluka NBS-a.

Borislav Brujić, predsjednik Udruženja menjača, kaže: “Pošto će sad rublja biti zvanično na listi, mi ćemo moći da otkupljujemo i prodajemo. To će građanima koji dolaze iz Rusije i oni koji hoće biti jako dobro.”

Ipak, građani nisu glavni razlog zašto je rublja uvrštena na zvaničnu kursnu listu, već privrednici, koji su to i tražili od NBS-a.

Uvođenje rublje na devizno tržište će olakšati i privrednu saradnju, koja je, kako navode u Vladi, sve intenzivnija.

Dolazak kompanija

Osim međudržavnih sporazuma, očekuje se dolazak nekoliko velikih ruskih kompanija, od kojih će jedna kupiti posrnulu Železaru Smederevo, za koju je Srbija ponovo objavila poziv za strateško partnerstvo.

Jovan Krkobabić, potpredsjednik Vlade Srbije, kaže: “Ta kompanija daje najbolje ponude i mislim da je prema svojoj snazi s obzirom na bruto proizvod da je u stanju da pokrene Železaru i da taj posao bude uspešan.”

Od ruskih kompanija koje posluju u Srbiji trenutno najveći profit ostvaruje Naftna industrija Srbije (NIS), čijom prodajom Gazprom Neftu je i zvanično počelo strateško partnerstvo dviju zemalja.

U sklopu te saradnje, narednog vikenda bit će potpisan ugovor prema kojem će se Rusija obavezati da će Srbiji u narednih 10 godina omogućiti sigurnost isporuke gasa.

Izvor: Al Jazeera