Ruska tvornica sklapa američke helikoptere

Helikopteri Bell 407GXP imaju polaznu nosivost do 1.100 kilograma (Getty Images)

Uralska fabrika civilne avijacije (UZGA) i američka kompanija Bell Helicopter, potpisale su sporazum o licenciranom sklapanju helikoptera Bell 407GXP u pogonima ruske fabrike, prenose agencije.

Sporazum je postignut na međunarodnom sajmu helikopterske industrije HeliRussia 2015 u Moskvi, rekao je agenciji Tas zamjenik komercijalnog direktora UZGA Mihail Peresadin bez odavanja detalja sporazuma.

U ovom momentu je poznato kako će se američki helikopteri sklapati u fabrici na Uralu uz korištenje domaćih (ruskih) materijala.

„Detalji će biti poznati kasnije“, dodao je Peresadin.

Helikopteri Bell 407GXP imaju polaznu nosivost do 1.100 kilograma, a opremljeni su ekonomičnim motorom M250 Rolls Royce i imaju napredni sistem za režim lebdenja.

U moderniziranom modelu povećan je razmak između obaveznih remonta na 500 sati, što smanjuje troškove održavanja.

Mnogi zainteresirani

Prva tri helikoptera će biti sklopljena u Ekaterinburgu tokom 2015. godine i poslužit će za dobijanje certifikata, a zatim će ih, kako se pretpostavlja, kupiti Federalna agencija za zračni saobraćaj (Rosavijacija).

Količina proizvodnje nije ograničena ugovorom, a u slanje helikoptera u Rusiji će najvjerovatnije biti uloženo 500-600 miliona rubalja (10-12 miliona dolara). Očekuje se da će za helikoptere biti zainteresirani Ministarstvo unutrašnjih poslova, predstavnici privatnog biznisa i škole letenja.

Američka verzija ovog helikoptera već se koristi u Rusiji, a njegova cijena je oko pet miliona dolara.

Proizvodnjom u Rusiji helikopteri će pojeftiniti 17 posto.

Izvor: Agencije