Ruska vojska jača prisutnost na Arktiku

Moskva se nada kako će iskoristiti prolaz Sjever - Istok koji povezuje Atlantski ocean s Tihim preko Arktika i treba Rusiji olakšati dopremu ugljikovodika u jugoistočnu Aziju (EPA)

Rusija će u narednim godinama jačati svoju vojnu prisutnost na Arktiku, saopćio je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, jer Rusija to područje smatra strateškim, prenose agencije.

„U 2019. ćemo završiti izgradnju infrastrukture kako bi postavili radare protivzračne odbrane i tačke za navođenje aviona na otocima Sredni i Wrangel te na rtu Schmidt koji su ruska područja na Arktiku“, rekao je on u govoru u Ministarstvu odbrane.

Šojgu je dodao kako je izgradnja infrastrukture za prihvat vojnog osoblja dovršena u više ruskih vojnih baza na Arktiku, rekavši kako je vojni aerodrom vraćen u upotrebu u Murmanskoj oblasti, na sjeveru.

Novi otoci i tjesnaci

Arktik je područje čiji je razvoj najvažniji za Rusiju i ruski lider Vladimir Putin je više puta boravio u tom dijelu države. U decembru 2017. godine se zauzeo za „industrijsku valorizaciju Arktika, u prvom redu za vađenje sirovina“.

Rusija nastoji ojačati svoje vojno prisustvo na tom području. Ruska vojska je tako ondje pojačala svoje djelovanje i vratila u upotrebu nekoliko aerodroma koji su nakon pada SSSR-a bili napušteni.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je lani kako je u posljednjih pet godina na Arktiku otkrilo jedanaest novih otoka i šest tjesnaca. Te su informacije povećale pretenzije Rusije na to sporno područje od 1,2 miliona kvadratnih kilometara za koje je 2015. u UN-u zatražila da bude pod njenim suverenitetom.

Moskva se uz to nada kako će iskoristiti prolaz Sjever – Istok koji povezuje Atlantski ocean s Tihim preko Arktika i treba Rusiji olakšati dopremu ugljikovodika u jugoistočnu Aziju.

Izvor: Agencije