Ruska vojska: S-300 za Srbiju nije na dnevnom redu

Ovo pitanje nije u agendi rusko-srbijanskih odnosa kad je riječ o saradnji na polju tehnologija vezanih za odbranu (EPA)

Ruska Federalna služba za vojno-tehničku suradnju potvrdila je da slanje protuzračnih raketa S-300 Srbiji “nije u agendi bilateralnih odnosa”.

Agencija, koja nadzire suradnju sa stranim državama u području tehnologija vezanih za obranu, to je navela povodom medijskih navoda da je Srbija Rusiji poslala zahtjev za nabavku sustava S-300, prenosi agencija Tass.

“Federalna služba za vojno-tehničku suradnju je pregledala objave u nekim ruskim medijima s naslovima poput ‘Rusija je dobila službeni zahtjev od Srbije za nabavku kompleksa S-300’ i potvrđuje da je to pitanje izvan agende rusko-srbijanskih odnosa kad je riječ o suradnji na polju tehnologija vezanih za obranu”, navodi se u priopćenju ruske agencije.

Agencija Tass navodi da je dobro obaviješten, neimenovan vojni diplomatski izvor toj novinskoj agenciji rekao da je Srbija uputila službeni zahtjev za S-300 i da, trenutno, nadležne organizacije ruske vojne industrije razmatraju taj upit.

Vulin demantirao navode

Isti izvor je, kako navodi ruska agencija, rekao i da, “s obzirom na prijateljske odnose između dvije države, teško da ima sumnji zbog kojih će Rusija na taj zahtjev odgovoriti pozitivno”.

I srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin demantirao je tu informaciju, rekavši da navodi o nabavci S-300 nisu istiniti.

“Srbija ima odličnu saradnju sa Ruskom Federacijom, ali vest o nabavci sistema S-300 ne odgovara činjenicama”, potvrdio je Vulin.

I danas je, na upit novinara, ponovno demantirao navode pojedinih ruskih medija, rekavši da nema nikakvog službenog zahtjeva Rusiji po tom pitanju.

Izvor: Agencije