Ruski ambasador napušta Washington

Sergej Kisljak proveo je na dužnosti u Washingtonu devet godina (Reuters)

Ruski veleposlanik Sergej Kisljak, koji se nalazi u središtu američke istrage o ruskoj upletenosti u američke predsjedničke izbore, završio je svoj mandat u Washingtonu.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu objavilo je na Twitteru da njegov posao preuzima otpravnik poslova Denis V. Gončar.

Kisljak je u Washingtonu bio veleposlanik od 2008. godine, a trebao bi ga naslijediti zamjenik ministra vanjskih poslova Anatolij Antonov, koji treba dobiti zeleno svjetlo Kremlja.

Kisljakovo ime pojavilo se u istrazi vezano uz nekoliko suradnika Donalda Trumpa i trenutno se vodi nekoliko istraga o mogućim vezama Trumpove predizborne kampanje i Rusije.

Flynn zbog Kisljaka podnio ostavku

Washington Post je ranije izvijestio da su američke obavještajne agencije zabilježile da je Kisljak kazao svojim nadređenima da je o važnim pitanjima vezanima uz kampanju razgovarao s Jeffom Sessionsom, sadašnjim državnim odvjetnikom, tijekom predizborne utrke 2016. godine, dok je bio senator.

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn morao je podnijeti ostavku u veljači, nakon što je zatajio sadržaj susreta s Kisljakom američkom potpredsjedniku.

U travnju je New York Times izvijestio da je i Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner propustio izvijestiti o svojim susretima i razgovorima s Kisljakom.

Moskva negira da se miješala u američke predsjedničke izbore.

Prije mjesec dana rusko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da Kisljak napušta poziciju veleposlanika u Washingtonu, poslije devet godina, i da je u pitanju “unaprijed planirana redovna rotacija”.

Tim povodom se tada na Facebooku oglasila i glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

‘Vrhunski ruski špijun’

Istaknula je da odluku o veleposlanicima, odnosno njihovom povratku u zemlju ili postavljenjima, donosi ruski predsjednik.

“To se radi rutinski čim se imenuje novi veleposlanik… Ako je donesena odluka o imenovanju novog veleposlanika u SAD-u, a cijela procedura traje nekoliko mjeseci, tako da tu nema mjesta spontanosti, onda će Sergej Kisljak otići u povijest bilateralnih odnosa kao osoba koja je učinila sve moguće za njihov razvoj, čak i u najtežem razdoblju”, navela je Zaharova.

Američki mediji su prije nekoliko mjeseci, pozivajući se na neimenovane dužnosnike američke vlade, objavili da američka obavještajna služba smatra Kisljaka jednim od “vrhunskih ruskih špijuna”. Takve navode je snažno demantiralo rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije