Ruski ambasador za sastanak Putina i Grabar-Kitarović za vrijeme SP-a

Kolinda Grabar-Kitarović, Vladimir Putin
Azimov razmišlja o sastanku Putina i Grabar-Kitarović u nekom od gradova gdje će igrati hrvatska reprezentacija (EPA)

Ruski veleposlanik Anvar Azimov u utorak je u Zagrebu izrazio apsolutno uvjerenje da napetosti između Zapada i Rusije zbog Sirije ne bi trebale utjecati na suradnju Rusije i Hrvatske te otkrio da razmišlja o organizaciji sastanka predsjednika dviju zemalja tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva. 

U neformalnom druženju na Cvjetnom trgu u Zagrebu povodom skorašnjeg nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji Azimov je komentirao napad triju zapadnih zemalja na Siriju zbog korištenja kemijskog oružja, a što i Vlada Sirije i njezina saveznica Rusija niječu. 

“To čak i nije bio napad, to je bila agresija na suverenu zemlju”, rekao je Azimov o operaciji koju su izvele Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska, a što su podržale i Hrvatska i Europska unija.

‘Ne bi trebalo biti utjecaja na saradnju’

“Bez obzira što se dogodilo u našim odnosima sa SAD-om i Europskom unijom, apsolutno sam siguran da to ne bi trebalo utjecati na suradnju Rusije i vaše zemlje”, rekao je Azimov, kako prenosi Hina.

Bombardiranje sirijskih postrojenja za vikend nije bio prvi napad na suverenu zemlju bez mandata UN-a, podsjetio je.

“Imamo toliko mnogo primjera u kojima neka zemlja bez mandata UN-a, bez mandata Vijeća sigurnosti krši međunarodno pravo”, rekao je.

Azimov se nada da će predsjednica Republike Hrvatske posjetiti Rusiju za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva.

“Razmišljam o organizaciji sastanka mog predsjednika [Vladimira Putina] i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, možda u nekom od gradova gdje će hrvatska reprezentacija igrati”, rekao je.

Azimov je izrazio nadu da će razum prevladati i da će se u konačnici Rusija i SAD zajednički boriti protiv stvarnih izazova rata, međunarodnog terorizma, ilegalne migracije.

Na temu krize koncerna Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke Sberbank i VTB banka, Azimov je rekao da je “Rusija pouzdan prijatelj” Hrvatskoj.

Azimov: ‘Zašto vam zapadne zemlje nisu pomogle u vezi s Agrokorom?’

Pritom je retorički zapitao zašto zapadne zemlje, strateški prijatelji Hrvatske, nisu pritekle u pomoć u rješavanju krize u Agrokoru.

Na druženju u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza, ruskog veleposlanstva i Grada Zagreba Azimov je odgovarao na pitanje što hrvatski navijači mogu očekivati u Rusiji. 

“Ruski narod voli hrvatski narod. Mi imamo puno toga zajedničkog”, rekao je. 

“Moskva je jedinstveno gostoljubiva i zato sam uvjeren da će se hrvatski igrači ondje osjećati kao kod kuće”, smatra Azimov.

Izvor: Agencije