Ruski atletičari daleko od Olimpijade i Rija

Neizvjesno je hoće li Olimpijske igre u Rio de Janeiru iduće godine proći bez najboljih ruskih atletičara. Njihov atletski savez trenutno je suspendiran, a sankcija će biti ukinuta jedino ukoliko se utvrdi da će bez sumnje ruski atletičari na Igrama nastupiti čisti. Za ovo je potrebno izvršiti temeljite promjene u ruskom antidoping sistemu, za što je preostalo malo vremena.

Izostanak ruskih atletičara u Riju narednog jula bio bi veliki udar na olimpizam, s obzirom na to da su oni uvijek među favoritima za medalje. Trenutno su pod suspenzijom, a uslov da se ona ukine je da se napravi nezavisna istraga o svemu i da se uspostavi potpuno novi seistem antidoping kontrole u Rusiji. Dick Pound je bio dio komisije koja je razotkrila plansko dopingiranje sportista u Rusiji.

‘Vrijeme nije na njihovoj strani’

“Ako žele biti u Rio de Janeiru, onda moraju istinski djelovati. Moraju stisnuti zube i punom brzinom baciti se na posao, kako bi sve navrijeme riješili. Ukoliko se odluče boriti protiv izvještaja, onda im poručujem da uzmu vremena koliko im treba. Ali, napominjem da vrijeme ne ide u njihovu korist”, rekao je Pound, autor izvještaja u ruskom antidoping sistemu.

Svjetska atletska federacija najavila je da neće popuštati Rusiji i da će im dozvoliti da se takmiče tek kada sve bude prema pravilima.

“Mislim da je Svjetska atletska federacija odlučila konačno dovesti stvari u red. Meni se čini da su stvarno zagrizli. Tako da, ako se ruski atletičari nađu na Olimpijskim igrama, onda će to značiti da zaista nisu dopingirani”, izjavio je Max Cobb, predsjednik Biaton saveza SAD-a.

Problemi s Turskom i Kenijom

Pitanje je hoće li se borba za suzbijanje dopinga na Olimpijskim igrama završiti na Rusiji ili bi još neke države mogle biti suspendirane.

“Rusija nije jedina država s ovim problemom. Znamo i za probleme u Turskoj i Keniji, i još nekim državama. Sigurno je da se međunarodna organizacija za borbu protiv dopinga neće ograničiti na jednu državu, iako je ona najveći problem”, tvrdi Pound.

Dok traje suspenzija, ruski atletičari ne smiju nastupati na međunarodnim takmičenjima, zbog čega je i upitno hoće li, ako im se dozvoli da nastupe u Riju, za devet mjeseci biti konkurentni za medalje.

Izvor: Al Jazeera