Ruski atletičari naukom protiv državnog dopinga

Članovi ove inicijative će morati platiti kaznu od 25.000 američkih dolara ako ikada budu pozitivni na testovima (AP)

Grupa ruskih atletičara želi naukom pobijediti one kolege koji koriste doping, te pokazati kako njihova država može „čisto“ doći do pobjede.

Oformljena u sjeni ruskih doping skandala, grupa Rocket Science Project (RSP) želi ohrabriti „zviždače“ i stvoriti nezavisni kamp za treniranje sa strogim pravilima protiv dopinga, javlja AP.

Iz RSP-a navode kako su neznanje i pohlepa nagnali ruske atletičare da koriste nedozvoljena sredstva proteklih godina kako bi što prije došli do dobrih rezultata, te da su to pravdali govoreći kako i drugi to rade.

„Glupo je negirati da imamo velike probleme sa dopingom u našoj državi. Posljedica toga je činjenica kako su naša sportska tehnologija, nauka i znanje vjerovatno 20 godina iza modernog svijeta. Ako se ne reformira naš sistem, u opasnosti smo da ne osvojimo nijednu olimpijsku medalju u godinama pred nama. Nemamo drugog izbora – ili promjena ili smrt“, kazao je trener Evgenij Piščalov koji je ranije bio trkač, a sada vodi projekat.

Telefonska linija za dojave

Rocket Science je već pokrenuo anonimnu telefonsku liniju za dojave „zviždača“ o dopingu i radi na uspostavljanju navedenog kampa. Članovi ove inicijative će morati platiti kaznu od 25.000 američkih dolara ako ikada budu pozitivni na testovima.

Ovaj pokret želi ostati nezavisan od ruskih institucija i sportskih zvaničnika koji su optuženi da su nadgledali doping među svojim sportašima.

Sergej Litvinov, vrhunski bacač kladiva, navodi kako će Rocket Science prihvatiti ograničenu saradnju, ali i kako će „čim osjetimo bilo kakav pritisak, odmah sve obustaviti“.

Izvor: Agencije