Ruski brod prvi put letio u svemir s kamerama

Sistemi videokontrole instalirani su na svemirskom brodu radi kontrole leta svemirske rakete (Reuters)

Ruski kosmički brod za snabdijevanje u utorak je prvi put sletio na Međunarodnu svemirsku stanici s instaliranim kamerama, saopćila je ruska državna svemirska korporacija Roskosmos.

Kamere su snimale let nosača rakete Sojuz-2.1, koja je poletjela iz svemirske luke Bajkonur, kako bi teretni svemirski brod Progres MS-09 lansirala do ispostave u orbiti, navodi Roskosmos, prenosi agencija Tass.

“Sistemi videokontrole instalirani su na svemirskom brodu radi kontrole leta svemirske rakete”, objašnjava ruska svemirska agencija.

U budućnosti Roskosmos namjerava videosnimke sa videokamera na svemirskim brodovima integrirati u većinu kompanija za lansiranje svemirskih brodova, kako bi popularizirala istraživanje svemira.

Tri tone zaliha za ISS

Ruska bespilotna svemirska letelica pristala je na ISS, noseći gorivo, hranu i druge zalihe za astronaute na ovoj stanici.

Progres MS-09 poleteo je u 3:51 sati po lokalnomvremenu iz Bajkonura, u Kazahstanu, noseći skoro tri tone zaliha, prenosi AP.

Roskosmos je saopćio da je ovaj put letjelica iskoristila novi manevar brzog prilaza, čime je vrijeme leta do ISS-a smanjeno sa šest na četiri sata.

Na ISS-u se trenutno nalaze astronauti NASA-e Drew Feustel, Ricky Arnold i Serena Onon-Counselor, astronaut Evropske svemirske agencije iz Njemačke Alexandar Gerst i dva ruska kosmonauta, Oleg Artemjev i Sergej Prokopjev.

Izvor: Agencije