Ruski gas jeftiniji za Tursku

Aleksandar Novak je negirao navode da je projekat Turski tok otkazan (EPA)

Turska kompanija za prodaju i distribuciju prirodnog gasa BOTAS dogovorila je sa ruskim Gazpromom niže cijene tog energenta za 10,25 posto od aktuelne cijene, no čeka se na potpisivanje sporazuma čime bi cijene ruskog gasa za Tursku zvanično postale niže, javlja Anadolija.

Ovu informaciju tokom obraćanja medijima potvrdio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

On je također negirao navode da je projekat Turski tok, preko kojeg Rusija namjerava izvoziti gas u Evropu, otkazan.

Sniženje cijena

“Nastavljamo raditi na detaljima tog sporazuma. Koliko znam i Turska također intenzivno radi na njemu”, rekao je Novak.

Novak je naglasio da se turski BOTAS dogovorio sa Gazpromom o sniženju cijena za 10,25 posto u odnosu na trenutnu cijenu.

Prema najavama iz Kremlja ruski predsjednik Vladimir Putin bi se u septembru trebao susresti sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, a jedna od tema o kojima će oni razgovarati bit će upravo ruski gasovod preko turske teritorije.

Već duže vrijeme Rusija vodi pregovore sa Turskom o plinovodu “Turski tok” kojim ruski Gazprom svoj energent želi dopremati na Evropsko tržište. Ideja o gradnji ovog gasovoda pojavila se nedugo nakon što je izbila rusko-ukrajinska kriza i nakon što su EU, SAD i još neke zemlji uveli sankcije Rusiji tražeći da se ne miješa u unutrašnje poslove Ukrajine i zahtijevajući povlačenje ruskih vojnih trupa sa Krima, te poništenje aneksije tog dijela Ukrajine.

Ruski energetski gigant Gazprom nedavno je objavio da je raskinuo 2,2 milijarde dolara vrijedan ugovor s italijanskom kompanijom Saipem o izgradnji prvog kraka gasovoda Turski tok.

Izvor: Agencije