Ruski general: Mete će nam biti zemlje s američkim raketama

Gerasimov: 'Države u kojima su raketni sistemi SAD-a mogu postati mete za rusku odmazdu' (EPA)

Države u kojima su postavljeni američki raketni sistemi odbrane biće na meti Rusije ako se SAD povuče iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), izjavio je u srijedu načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

“Želim da pošaljem poruku vašim rukovodstvima: ako INF bude prekršen, nećemo ostati bez odgovora. Kao vojni profesionalci, trebalo bi da znate da meta nije teritorija SAD-a nego će države u kojima se nalaze raketni sistemi SAD-a sa raketama srednjeg i kratkog dometa postati mete za rusku odmazdu”, rekao je on na sastanku sa stranim vojnim atašeima u Moskvi, prenosi agencija TASS.

Načelnik Generalštaba ruske vojske smatra da će saopštenje američkog predsednika Donalda Trampa o napuštanju INF-a loše uticati na globalnu stratešku stabilnost.

‘Veoma opasan korak SAD-a’

“Ovo vidimo kao veoma opasan korak, koji može negativno da utiče i na evropsku bezbednost i na stratešku stabilnost uopšte”, rekao je Gerasimov.

Prema njegovim rečima, SAD optužuje Rusiju za kršenje INF-a, ali je u stvarnosti situacija drugačija.

“Optužbe protiv Rusije su pokušaj da se zamaskira prava situacija. Prava situacija je da Rusija od 2000. poziva Vašington da prekine sa praksom korišćenja raketnih meta, odnosno simuliranjem balističkih raketa srednjeg i kratkog dometa, tokom testiranja antibalističkih raketnih sistema, što sporazum zabranjuje”, rekao je Gerasimov.

Američki vertikalni lansirni sistem MK-41 postavljen u Rumuniji i Poljskoj može da lansira krstareće rakete srednjeg i kratkog dometa, što je “direktno kršenje” INF-a.

Državni sekretar SAD-a Majk Pompeo u utorak je postavio Rusiji ultimatum od 60 dana vezano za INF, iznevši tvrdnje da Rusija “vara” u svojoj kontroli oružja.

Pompeo: Samo Rusija može spasiti INF

Kako je rekao, više ne postoji strateški smisao da SAD bude jedina država koja će poštovati INF, a da će evropske države obavestiti o svojim sledećim koracima, prenosi Reuters.

Poručio je da samo Rusija može da spase INF ako prizna da je kršila sporazum, a potom ponovo počne da ga poštuje.

U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primoran da započne izlazak iz INF-a, koji bi trajao šest meseci.

Na Pompeove tvrdnje reagovala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odbacivši tvrdnje SAD-a da Rusija krši INF.

Stupio na snagu 1. juna 1988.

“Rusija se strogo pridržava Sporazuma i američka strana to zna”, rekla je Zaharova, prenosi AP.

Američki predsednik Donald Tramp krajem oktobra je saopštio da će se Vašington povući iz INF-a zato što ga je Rusija, navodno, već prekršila.

INF je stupio na snagu 1. juna 1988. i odnosi se na rakete srednjeg (1.000 do 5.000 kilometara) i kratkog dometa (500 do 1.000 kilometara).

Izvor: Agencije