Ruski hakeri ukrali 1,2 milijarde šifri

Šifre su ukradene sa blizu 420.000 stranica (Powtac / Flickr)

Skupina ruskih informatičkih hakera probila je na internetu blizu 1,2 milijarde korisničkih imena i šifri, te prikupila skoro 500 miliona e-mail adresa, piše New York Times, dodajući da je riječ o najvećoj dosad poznatoj zbirci ukradenih internetskih podataka.

Ruski hakeri su korisnička imena i šifre ukrali sa blizu 420.000 internetskih stranica velikih i manjih firmi, ističe Times.

Dnevni list je te informacije dobio od istražitelja firme za informatičku sigurnost Hold Security.

Bez detalja

“Na njihovoj meti nisu bile samo američke kompanije, nego sve internetske stranice koje su mogli pronaći, od poznatih poduzeća na listi Fortune 500 do najmanjih”, rekao je Alex Holden, osnivač Hold Securityja, za New York Times.

“Većina tih stranica još ne radi kako treba”, istakao je.

Ova firma, koja je osnovana prošle godine u Milwaukeeju, nije imenovala hakere, nije precizirala ko su žrtve napada, niti kako su hakeri došli do informacija.

Za određenu cijenu kompanija kaže da nudi „obavještenje o hakerskom upadu“, koje operatorima internetskih stranica može javljati kada su žrtve napada.

Alex Holden je za Wall Street Journal rekao da „izbjegava govoriti o detaljima kao što su mjesto gdje se hakeri nalaze ili njihova imena, u slučaju da policija vodi istragu“.

Ovaj upad, možda i najveći u historiji, organizovala je skupina hakera sa sjedištem u Rusiji, na području negdje između Kazahstana i Mongolije.

Kako piše Times, skupina nema više od desetak članova, uglavnom dvadesetogodišnjaka.

Izvor: Agencije