Ruski hor Glinka otvorio 49. Bemus

BEMUS će trajati do 20. oktobra (Tanja Vali? / Tanjug)

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 49-te po redu, svečano su počele večeras u Kolarčevom narodnom univerzitetu.

Otvorio ih je srbijanski ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, a prvi je nastupio čuveni ruski hor “Glinka” iz Sankt Peterburga.

“Muzika zaustavlja vreme”, rekao je Vukosavljević na početku obraćanja citirajući Ivu Andrića, koji je, kako kaže, muziku smatrao “višom od svih drugih umetnosti”.

Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje tradicionalnoj manifestaciji i što je Beograd, kako kaže, “sigurno mesto za umetnike koji Beograđanima pružaju zadovoljstvo”.

“Muzika je univerazalan jezik, univerzalniji od jezika matematike koji precizno objašnjava prirodne pojave, jer jezik muzike vodi u transcedentna stanja i otkrivanje drugih dimenzija. Svakog oktobra Beograd postaje prestonica umetničke muzike baš kako je to bio i proteklih četrdesetak godina kada su na BEMUS dolazili najpoznatiji izvođači svetske muzike”, dodao je.

Pola milenija hora ‘Glinka’

Zbog velikog zanimanja publike, ruski hor “Glinka” zakazao je i drugi koncert u Beogradu, koji će biti održan u četvrtak u crkvi Svetog Marka.

Historija čuvenog ruskog hora proteže se 500 godina unazad, a osnovao ga je još 1479. godine Car Ivan II.

Od prvobitnog naziva “Carsko pjevačko sveštenstvo”, godine 1703. hor je preimenovan u “Dvorski hor” i učestvovao je u svečanostima održanim povodom osnivanja Sankt Peterburga.

Osim hora “Glinka”, Beogradske muzičke svečanosti obilježiće violinisti Jožef Žiga i Dejan Mlađenović, pijanista Aleksandar Sinčuk, sopran Nurija Ria, gitarista Edin Karamazov, Simfonijski orkestar RTS-a…

BEMUS će trajati do 20. oktobra.

Izvor: Agencije