Ruski i sirijski zračni udari kod Halepa i Damaska

Dopisnik Al Jazeere ističe da su stotine porodica iz sela i gradova na jugu provincije Halep raseljene zbog žestokog bombardovanja (AP)

Ruski i sirijski ratni avioni izvršili su zračne udare u južnom dijelu Halepa i okolini Damaska, te na obje lokacije prouzrokovali civilne žrtve.

Pobunjeničke grupe, s druge strane, zabilježile su napredak južno od Damaska i u istočnoj provinciji Idlib, navode aktivisti.

Dopisnik Al Jazeere ističe da su stotine porodica iz sela i gradova na jugu provincije Halep raseljene zbog žestokog bombardovanja, koje izvode sirijski i ruski avioni.

On dodaje da su u bombardovanju zabilježene civilne žrtve i velika materijalna šteta.

ISIL osvojio sela

Zračni udari događaju se u vrijeme napada vojske predsjednika Bashara al-Assada i njenih saveznika na uporišta pobunjenika u Burj Sabni, selu na jugu Halepa.

Al Jazeerin dopisnik javlja da je ubijen jedan civil, a nekoliko ih je ranjeno u granatiranju koje su izvršile režimske snage i saveznički borci u Zamalki, Istočnoj Ghouti i okolini Damaska iako su ovi dijelovi Sirije dio zone deeskalacije, prema dogovoru iz Astane.

Lokalni izvori navode da je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) ponovno osvojila nekoliko sela sjeverno od Albu Kamala na istočnom obodu Deir ez-Zora nakon napada režimskih snaga.

Izvor: Al Jazeera