Ruski inspektori danas u BiH

Početkom mjeseca Rosselkhoznadzor je privremeno zabranio uvoz voća i povrća iz BiH u Rusiju (Al Jazeera)

Inspekcija Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosselkhoznadzor)  u četvrtak će posjetiti BiH.

U Upravi za zaštitu bilja su potvrdili za agenciju Srna da će ruska delegacija u jutarnjim satima doputovati u BiH, nakon čega će odmah otići na teren, te da termini i lokacije održavanja sastanaka sa zvaničnicama vlasti još nisu poznati.

Ruska fitosanitarna inspekcija stiže u BiH u skladu sa dogovorom sa direktorom Rosselkhoznadzora Sergejem Aleksejevičem Dankvertom.

Ruska inspekcija uvela je početkom augusta privremenu zabranu na uvoz proizvoda iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda.

Poziv iz BiH

“Privremena zabrana bit će uvedena zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu BiH i zbog odbijanja Ministarstva vanjske trgovine BiH da odobri inspekciju Rosselkhoznadzora koja je trebalo da provede fitosanitarnu kontrolu sistema”, poručili su iz ove regulatorne službe.

Uz to, naveli su i kako je Ministarstvo vanjske trgovine BiH odbilo prihvatiti rusku inspekciju koja je trebala provesti fitosanitarnu kontrolu sistema.

Kasnije je Uprava za zaštitu zdravlja bilja, koja djeluje pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, pozvala inspektore iz Rusije kako bi se uvjerili u funkcioniranje sistema u BiH, kao i u obim proizvodnje voća i povrća, te u mogućnosti povećane isporuke tih proizvoda na rusko tržište.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović ranije je kazao kako  je uvjeren kako će ova misija proteći uspješno.

Izvor: Agencije