Ruski konvoj stigao u Zvečan

Konvoj od utorka zadržan na prijelazu (Tanjug)

Konvoj sa ruskom pomoći za Srbe na sjeveru Kosova, koji je od utorka bio blokiran na prijelazu Jarinje, krenuo je jutros, nešto poslije sedam sati u pravcu Mitrovice. Konvoj je oko 8.30 stigao u Zvečan.

Više od 20 kamiona sa oko 300 tona humanitarne pomoći, oko ponoći su, uz pratnju tri džipa Eulex policije, prošli kontrolu na prijelazu Jarinje, javlja RTS.

Rusi moraju poštovati Ustav Kosova

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u Washingtonu, gdje se nalazi u višednevnoj posjeti, da se trebaju poštovati međunarodna pravila i procedure kada je pitanju raspodjela humanitarne pomoć iz Rusije koja je zaustavljena na prijelazu Jarinje.

“Postoje pravila i norme koje treba poštovati. Postoje i međunarodne konvencije kao i zakoni Kosova kada je u pitanju raspodjela humanitarne pomoći. Mi ćemo ispoštovati sve međunarodne konvencije, Ustav Kosova i odluke administracije u ovom procesu”, kazala je Jahjaga.

Izjavu predsjednice Jahjaga je podržala i američka državna sekretarka Hillary Clinton sa kojom se Jahjaga sastala, javili su prištinski mediji.

Kamioni iz ruskog konvoja krenuli su u noći između četvrtka i petka, nešto poslije 24 sata, od Rudnice prema sjeveru Kosova.

Prethodno je postignut kompromis o nastavku puta kontingenta sa ruskom pomoći. Dogovoreno je da tri džipa Eulexa prate humanitarni konvoj.

“Predstavnici Srba sa severa Kosova saglasili su se da tri džipa Eulexa prate ruski humanitarni konvoj” rekao je načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.


Nedeljković: Isti stav prema Eulexu [Tanjug]

Nedeljković je dodao da, što se tiče stava prema Eulexu, on se u narednom periodu neće promijeniti.

“Mi nemamo ništa protiv misije Eulexa i onog trenutka kada se vrati svom mandatu i odustane od instaliranja kosovskih institucija na severu Kosova imaće punu slobodu kretanja”, zaključio je Nedeljković.

U saopćenju ruske ambasade navodi se konvoj će krenuti 16. decembra u 7 sati, a u 9 je planirano da se u Zvečanu održi zvanična ceremonija predaje pomoći Crvenom krstu Srbije-Crvenom Krstu Kosova i Metohije.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, rekla je jučer da se Evropska komisija dogovorila sa Rusijom da se propuste kamioni sa ruskom pomoći.

Direktor Odjeljenja za međunarodne aktivnosti ruskog Ministarstva za vanredne situacije Jurij Bražnjikov rekao je da kolona ruskog Ministarstva od 25 teretnih vozila prevozi 240 tona, prije svega hrane, odjeće i agregata za struju.

Bražnjikov je za agenciju Itar-Tas rekao da je na putu još jedan konvoj ruskog Ministarstva sa humanitarnom pomoći, koji se sada nalazi 60 kilometara od rumunsko-srpske granice.

Izvor: Agencije