Ruski lovci ušli u japanski zračni prostor

Dva ruska lovca-bombardera ušla su u četvrtak u japanski zračni prostor, objavilo je japansko Ministarstvo odbrane, koje je odmah reagiralo polijetanjem četiriju japanskih borbenih aviona.

Ruski avioni SU-27 su na nekoliko sekundi ušli u japanski zračni prostor iznad otoka Hokaida. To je prvi ruski upad u japanski zračni prostor u posljednjih pet godina.

Japansko Ministarstvo vanjskih poslova je uložilo službeni protest Rusiji, javlja Hina.

Taj se incident desio samo nekoliko sati nakon što je japanski premijer Shinzo Abe izjavio da želi postići obostrano zadovoljavajuće rješenje za teritorijalni spor dviju zemalja u vezi s Južnim Kurilima, na koje Tokio polaže pravo pod nazivom Sjeverna teritorija.

“I dalje odlučno poduzimam sve moguće za potpisivanje mirovnog sporazuma s Rusijom kada se riješi to pitanje”, rekao je Abe u Tokiju pred blizu 2.000 bivših stanovnika tih otoka i njihovih porodica.

Sporna posjeta Medvedeva

Moskva i Tokio spore se u vezi s četiri otoka arhipelaga Južnih Kurila, koje su Sovjeti pripojili krajem Drugog svjetskog rata.

Od tada taj spor sprečava potpisivanje mirovnog sporazuma.

U novembru 2010. godine Dmitrij Medvedev razbjesnio je Japan kada je, kao tadašnji ruski predsjednik, posjetio taj arhipelag, što je japanski premijer Naoto Kan nazvao “neoprostivom uvredom”.

Krajem decembra su premijer Shinzo Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili pokretanje pregovora o potpisivanju mirovnog sporazuma.

U telefonskom razgovoru Abe je, također, prihvatio posjetu Rusiji 2013. godine.

Izvor: Agencije