Ruski mediji: Postoje dokazi da je ‘novičok’ patentiran u SAD-u

U dokumentu ruskog diplomate spominje se i izrada specijalnog metka s punjenjem za otrovne supstance (EPA)

Rusija je podnijela dokaz da je agens “novičok” proizveden i patentiran u SAD-u kao hemijsko oružje 2015. godine, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja Aleksandar Šuljgin.

On je to kazao tokom govora na vanrednoj sjednici izvršnog vijeća OPCW-a o incidentu u Salisburyju, kada su otrovani bivši ruski obavještajac Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija, prenosi agencija Tass.

Šuljgin je pokazao dokument Ureda za patente i robne marke SAD-a datiran 1. decembra 2015. godine.

‘Specijalni punjeni metak’

On je, također, ukazao na to da se taj ured ranije obraćao ruskoj strani s molbom da provjeri “patentnu ispravnost otkrića čiji je autor američki naučni saradnik T. Rubin”.

U dokumentu je bilo riječi o izradi specijalnog metka s punjenjem za otrovne supstance.

Stalni predstavnik Rusije objasnio je da je municija trebala biti punjena binarnim komponentama, koje se miješaju tokom pucnja, prenosi agencija Sputnjik.

“U krajnjoj mjeri, jedna od ovih aktivnih supstanci kojom se može puniti metak može biti neki od nervnih agenasa, kao što su tabun, sarin, soman, ciklosarin, VG, VM, VR, VH i, obratite pažnju, agensi koji pripadaju tipu ‘novičok'”, rekao je Šuljgin.

‘SAD izrađivao supstance’

On je naglasio da ta formula svjedoči o tome da su u SAD-u izrađivali i patentirali supstance tipa “novičok”.

“I ne tako davno, tome ima nekoliko godina – patent je datiran 1. decembra 2015. godine”, precizirao je diplomat.

On je naveo da je pretraga na elektronskom pretraživaču google.patents.com s ključnom riječju “novičok” izbacila više od 140 patenata povezanih s korištenjem i zaštitom od utjecaja bojeve otrovne susptance tog tipa.

Izvor: Agencije