Ruski ministar privrede smijenjen nakon hapšenja

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio ministra za ekonomski razvoj Alekseja Uljukajeva jer je izgubio povjerenje u njega, prenosi Reuters.

Sud je ranije naložio da Uljukajev, optužen da je primio dva miliona dolara mita, bude stavljen u kućni pritvor na dva mjeseca.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je kako je ono što se dogodilo udarac i za Vladu i za vlasti i naglasio kako niko od ministara do gubernatora nema imunitet kada je riječ o korupciji.

Medvedev je rekao kako je potrebno provesti veoma detaljnu istragu, ali i naglasio kako mu je potpuno neshvatljivo to što se dogodilo.

Velika istraga

Uljukajev je uhapšen je pod sumnjom da je primio mito u vrijednosti dva miliona dolara u okviru velike naftne akvizicije, objavilo je ruska istražna komisija.

U saopćenju se navodi da je Uljukajev uhapšen u okviru istrage širokih razmjera koju vodi Savezna služba sigurnosti (FSB).

Istražna komisija dodaje da će vrlo brzo podići optužnicu te da ministru prijeti zatvorska kazna između osam i 15 godina.

Po saopćenju, Uljukajev je početkom sedmice uhvaćen u primanju dva miliona dolara mita kako bi njegovo ministarstvo dalo pozitivno mišljenje o Rosnjeftovoj kupnji 50 posto dionica koje država ima u kompaniji Bašnjeft.

Nije preciziranotko je ministru dao mito.

Po Reutersu, Uljukajev je najviši ruski državni dužnosnik uhapšen od raspada Sovjetskog Saveza.

Premijer Dmitrij Medvedev pozvao je na temeljitu istragu te kazao kako je o hapšenju razgovarao s predsjednikom Putinom.

Izvor: Al Jazeera i agencije