Ruski Noćni vukovi drugom rutom do Berlina

Grupa ruskih motociklista Noćni vukovi nastavlja put iz Moskve do Berlina, uprkos zabrani ulaska u Poljsku.

U glavnom gradu Njemačke planiraju obilježiti dan pobjede ruske Crvene armije nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Nakon što ih je poljska granična policija vratila sa granice, Noćni vukovi najavili su promjenu rute putovanja do Berlina.

“Nastavit ćemo put, ali vam ne mogu reći detalje, sigurno je da ćemo nastaviti dalje. Ne želim da napravim probleme momcima iz grupe. Jer vidite – moramo da se krijemo, moramo da držimo naš put u tajnosti, toliko daleko je otišla ova ludost“, kaže Aleksander Zaldostanov, vođa ove grupe.

„U slučaju da mi ne zaustavimo ovu situaciju, rusofobija se neće dobro završiti, jer je prešla preko svih granica. Uoči Dana pobjede mi moramo da se krijemo, potajno obilazimo grobove naših predaka.“

Vize poništene

Noćni vukovi smatraju da im je ulazak zabranjen zbog ideoloških razloga.

„Naše vize su poništene. Štaviše, zabranili su nam ulazak zbog naših ideja. Nisam iznenađen zbog toga, jer su prije samo nekoliko dana onemogućili ulazak ruskim veteranima u Reichtstag. Nisu im dozvolili da uđu na mjesto koje su oslobodili, a samim tim i cijelu Evropu. Sada nam ta Evropa ne želi omogućiti ulazak.“

Ministarstvo vanjskih poslova Poljske u obrazloženju odluke o zabrani ulaska u tu zemlju navodi da su Noćni vukovi povezani sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zvanična Moskva tvrdi da je odluka politički motivisana.

Izvor: Al Jazeera