Ruski opozicijski političar Navaljni pušten iz pritvora

Navaljni kaže da je optužen za organiziranje javnog događaja bez dozvole te za opiranja policiji (EPA)

Ruski opozicijski političar Aleksej Navaljni objavio je u nedjelju na Twitteru da je pušten iz pritvora nakon što ga je u subotu privela policija tokom protesta protiv predsjednika Vladimira Putina u centru Moskve.

Policija je oslobodila Navaljnog nedugo nakon ponoći, prenosi Hina.

On je napisao na Twitteru u nedjelju rano ujutro da je optužen za organiziranje javnog događaja bez dozvole te za opiranja policiji.

Njegov slučaj naći će se pred moskovskim sudom 11. maja, rekao je za Interfax advokat protukorupcijske fondacije Navaljnog.

Navaljni je bio pozvao svoje pristaše širom Rusije da izađu na ulice kako bi protestirali protiv Putina u subotu, dva dana do njegove inauguracije nakon što je osvojio na izborima u martu četvrti predsjednički mandat.

Više stotina uhapšenih

Policija je uhapsila 1.600 ljudi širom Rusije tokom protesta, uključujući više od 700 u Moskvi, izvijestio je portal za ljudska prava OVD-Info.

Ruska policija navodi da je bilo samo 300 hapšenja u prijestolnici i 200 u Sankt Peterburgu.

Predsjednik Putin (65), koji je u Rusiji na vlasti od 2000. godine u svojstvu predsjednika ili premijera, treba položiti zakletvu na novi predsjednički mandat na svečanosti u Moskvi u ponedjeljak.

Opozicijske vođe i kritičari poput Navaljnog optužuju Putina da kontrolira korumpirani autoritarni sistem i zamjeraju mu nezakonitu aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima 2014., što je izoliralo Rusiju na međunarodnoj sceni.

Izvor: Agencije