Ruski opozicionar Navaljni izašao iz zatvora

Aleksej Navaljni je krajem decembra također osuđen za prevaru, za što je dobio uvjetnu kaznu od 3,5 godine (Reuters)

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pušten je iz zatvora, nakon što je odslužio 15-dnevnu kaznu za distribuiranje letaka na skupu opozicije u podzemnoj željeznici.

Sud je ranije odbacio njegovu molbu za ranije oslobađanje kako bi u utorak prisustvovao sahrani ubijenog Borisa Nemcova, kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Po oslobađanju u petak, Navaljni je kazao kako ga ubistvo Nemcova neće zastrašiti, kao i da neće utjecati na njegove aktivnosti.

“Mi nećemo umanjiti naše napore, nećemo ništa promijeniti, taj teroristički čin koji se desio neće uspjeti u svojim namjerama. Danas će otići na Borisov grob i onda ću nastaviti s uobičajenim poslom”, izjavio je ruski opozicionar.

Brat u zatvoru

Nemcov je ubijen prošlog petka, nedaleko od Kremlja, a mnogi u opoziciji Rusije vjeruju kako je njegovo ubistvo posljedica Nemcovog stalnog kritiziranja predsjednika Putina.

Navaljni je krajem decembra također osuđen za prevaru, za što je dobio uvjetnu kaznu od 3,5 godine i određen mu je kućni pritvor sve dok nije potrošio mogućnosti žalbe.

Često je prekršavao odredbe kućnog pritvora, a u zatvoru je i njegov brat.

Izvor: Al Jazeera i agencije