Ruski propagandno-ekonomski rat protiv Crne Gore

Procjenjuje se da u Crnoj Gori živi blizu 20.000 Rusa i da su kupili blizu 70.000 raznih nekretnina (EPA)

Ruska Federacija zabranila je od 26. aprila uvoz crnogorskih vina koja proizvode podgoričke “Plantaže”. Saopšteno je da je Agencija za kontrolu kvaliteta utvrdila da se “u crnogorskom vinu nalaze pesticidi i plastifikatori”.

To je najnoviji potez Rusije tokom intenzivnog propagandno-ekonomskog rata koji ta zemlja vodi protiv Crne Gore.

Vina su bila najpoznatiji crnogorski proizvod izvožen u Rusku Federaciju. Rusija je zabranila uvoz iz Crne Gore mesa, ribe, plodova mora, sireva, voća i povrća nakon pridruživanja Crne Gore sankcijama koje je Rusiji uvela Evropska unija.

Ovog puta, kad je riječ o višemjesečnim ruskim pritiscima na Crnu Goru,  u vinu je umjesto istine bila – politika.

“U saopštenju ruske agencije iznijete su grube neistine. ‘Plantaže’ svoje proizvode izvoze u 42 zemlje širom svijeta i do sada nismo imali nijedan problem”, kazao je novinarima Milan Milutinović, direktor izvoza “Plantaža”.

Reagovao je i crnogorski premijer Duško Marković: “Iza odluke zvanične Moskve da zabrani uvoz crnogorskog vina stoji aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori, uoči Skupštine na Cetinju na kojoj će se izglasati zakon o članstvu države u NATO. Radi se o političkoj odluci koja nas neće spriječiti da idemo putem kojim smo zacrtali”.

Kroz dva dana  to je i dokazano. U petak (28. aprila) je parlament na Cetinju izglasao odluku o učlanjenju Crne Gore u NATO.

Prilozi o turizmu

Ruski mediji svako malo objavljuju priloge u kojima se tamošnjim turistima poručuje da zaobilaze Crnu Goru da ne bi doživjeli neprilike.

Iz Kremlja je više puta stizalo ultimativno upozorenje Crnoj Gori da dobro razmisli da li će da pristupi Alijansi. I ruska Duma usvojila je izjavu kojom se protivi ulasku Crne Gore u NATO, upozoravajući da to može imati negativne tendencije u oblasti turizma, investicija i ekonomske saradnje Rusije i Crne Gore.

Polovinom aprila, portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova optužila je Crnu Goru da sprovodi antirusku histeriju i neprijateljski odnos prema Rusima u Crnoj Gori.

“U Crnoj Gori postoji antiruska histerija zbog ulaska u NATO, pogoršanja odnosa dvije zemlje i priključenja Crne Gore sankcijama protiv Rusije. Ne isključujemo mogućnost provokacija, privođenja zbog sumnjivih razloga ili izručenja trećim zemljama”, izjavila je Zaharova.

Ona je optužila crnogorske političke lidere da su  “krivi za takav tretman” jer žele da se dodvore Zapadu.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je u Crnoj Gori “odnos prema ruskim biznismenima i građanima negativan” i pozvalo  Ruse na oprez prilikom posjete Crnoj Gori.

Reakcija Crne Gore

Na to je odmah reagovalo Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore. Saopštilo je da najodlučnije odbacuje neutemeljene optužbe o „antiruskoj histeriji” u Crnoj Gori i tvrdi da se radi o pukoj manipulaciji i nastavku specijalnog medijskog rata koji se iz Moskve vodi protiv Crne Gore, sa svima dobro poznatim motivom opstrukcije priključenja Crne Gore NATO-u.

 “Nije zabilježen nijedan slučaj da je bilo koji ruski biznismen ili turista doživio neprijatnost u Crnoj Gori, niti u našoj zemlji postoji bilo kakav vid neprijateljskog raspoloženja prema ruskom narodu. U to mogu da se uvjere hiljade ruskih građana koji i na današnji dan borave u našoj zemlji. Umjesto lažnih optužbi na račun crnogorske vlasti, pozivamo i ovoga puta Rusiju da sve nejasnoće i nerazumijevanja razriješimo u direktnim i otvorenim razgovorima, koje zvanična Moskva uporno izbjegava”, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

Zvaničnoj Moskvi je poručeno da će sve odluke o budućnosti države Crne Gore “samostalno i suvereno donositi Vlada i Skupština, u skladu sa Ustavom, sviđalo se to Moskvi ili ne”.

Turistički poslenici u Crnoj Gori kažu da nije isključeno da Rusija neće odlučiti da svojim građanima ne izdaje vize za Crnu Goru i da im zabrani putovanja. No, prema njihovim izjavama,  interesovanje ruskih turista za ljetovanje u Crnoj Gori ne smanjuje se. Trećina turista koji su prošlog ljeta posjetili Crnu Goru bili su iz Rusije. Bilo ih je gotovo 300.000.

Žarko Radulović, predsjednik Crnogorske turističke organizacije, na priče o rusofobiji u Crnoj Gori gleda čak i optimistički.

“Naravno, najbolje bi bilo da nema ove antipropagande iz Rusije, ali kad je već ima onda treba reći da batina uvijek ima dva kraja. Jedan je to što se ovako krenulo prema Crnoj Gori i ništa od toga nije tačno. Međutim, s druge strane uvjeren sam da sada nema djeteta u Rusiji koje ne zna za Crnu Goru. I zato hvala onima koji nas napadaju, jer su napravili dobar propagandni korak ka saznanju šta je i gdje je Crna Gora. Pratio sam, sve je postalo zanimljivo i poznatim svjetskim medijima, oni prenose da se Crna Gora nalazi pod pritiskom Rusije, uz opasku da smo  jedna od najljepših država na Balkanu. Dakle, U Rusiji su nam napravili dobar marketinški iskorak”, rekao nam je Radulović.

Prilozi o turizmu

A kako izgleda medijski rat protiv Crne Gore svjedoči i ovih nekoliko primjera.

Nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov krajem marta izjavio da Crna Gora ulaskom u NATO “žrtvuje” svoje ekonomske odnose sa Rusijom, na ruskim državnim televizijama emitovane su reportaže čija je poruka da Rusi ne treba da posjećuju Crnu Goru.

U prilogu emitovanom uoči ratifikacije ulaska Crne Gore u tu vojnu alijansu u američkom Senatu, državna TV Rusija navela je: “Ruski biznis napušta zemlju, turizam nazaduje, a oslobođeno mjesto veoma brzo zauzima kriminal. Gubimo Crnu Goru”.

U reportaži TV Zvijezda, glasila ruskog Ministarstva odbrane, 25. marta u reportaži je navedeno i ovo: “Tamo više nije bezbjedno. To se vidi iz novosti – negdje gađaju spomenike bombama, hapse Ruse nejasno zašto, opozicija prijeti masovnim protestima”.

Radulović  tvrdi da ova propaganda neće negativno uticati na ruske državljane koji su kupili nekretnine u Crnoj Gori.

“Oni su postali naši sugrađani koji više nego mi brane Crnu Goru od ovih neistina koje se plasiraju svakog dana. A kad je Crna Gora u pitanju ovdje su, ne samo iz Rusije, nego bilo odakle uvijek dobrodošli svi oni koji ovdje dođu sa dobrim namjerama. Turisti u svaku zemlju dolaze da potroše novac i da se odmore. I mi ćemo ih dočekati raširenih ruku, bez obzira na to odakle dolaze, ne zbog novca, a ruske turiste pogotovo i zbog dugih prijateljskih veza Crne Gore sa  Rusijom. Sa ruskim narodom i Rusijom ne mogu nas posovađati političari”, kaže Radulović.

Procjenjuje se da u Crnoj Gori živi oko 20. 000 Rusa i da su kupili oko 70.000 raznih nekretnina.

I Ruska turistička organizacija demantovala je navode Ministarstva spoljnih poslova da je u Crnoj Gori neprijatna situacija za Ruse i da treba da se čuvaju mogućih provokacija. U martu je saopštila da je pretprodaja aranžmana za Crnu Goru povećana dva do tri puta u odnosu na prošlu godinu.

I jedan od vodećih ruskih turističkih portala Tourdom objavio je da ruski turisti u Crnoj Gori nemaju razloga da se plaše.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović uvjeren je da će ruski turisti nastaviti da dolaze u Crnu Goru i da nesuglasice dvije države oko NATO-a neće ozbiljnije uticati na ekonomsku saradnju.

‘Nezaustavljiv proces’

Početkom aprila u Podgorici je boravio američki senator Džon Mekejn, tokom zvanične posjete Crnoj Gori. I on se osvrnuo na  učestale kritike Rusije na račun Crne Gore.

“Ponašanje Rusije u regionu i svijetu je neprihvatljivo”, izjavio je Mekejn.

Blagoje Grahovac, analitičar geopolitike iz Podgorice, ovako nam je prokomentarisao kritike sa zvaničnih ruskih adresa.

“Sve oštrije poruke iz Rusije Crnoj Gori pokazatelj su da se Rusija ne odriče svoje imperijalne politike. Te poruke su i ucjena Crne Gore da joj se spriječi ulazak u NATO, ali i državama koje se dvoume da li da podrže put Crne Gore u NATO. Ucjene su staro geopolitičko sredstvo. No, sve je to zvaničnoj Moskvi uzaludno, jer je integracija Crne Gore u NATO nezaustavljiv proces. A zašto je ruska politika sada toliko napadno aktivna? Ne zbog Crne Gore. Ona je završila sa Crnom Gorom nego je to upozorenje Srbiji da ne krene tim putem.  A ona će krenuti zato što građanska svijest Srbije to hoće”, objašnjava Grahovac.  

Grahovac kaže da u geopolitičkim odnosima Ruske Federacije prema Balkanu ne treba samo posmatrati politiku i interese Ruske Federacije. Treba posmatrati i političke strukture na Balkanu koje takođe imaju interese da šuruju sa tom politikom.

“Crna Gora je u svemu tome raspolućena. Ima žrtve ruske politike, ali i žrtve određenih političkih krugova u Crnoj Gori koji sa tom politikom šuruju decenijama. Imaju glasnu priču o Evropi i evropskim integracijama, a ispod toga vrši se okupacija prirodnih i privrednih resursa Crne Gore od strane ruskih tajkuna. Zato sve ovo treba posmatrati dvostrano. I kao imperijalni cilj ruske politike i kao interes određenih političkih krugova sa naših prostora. Ali to neće ići dugo. Proces evrointergracija Zapadnog Balkana je nezaustavljiv”, zaključuje Grahovac.

Izvor: Al Jazeera