Oglasi

Ruski rulet Hashima Thacija

Predsjednik Kosova je precijenio svoju moć kod međunarodnih faktora inicijativom da od Kosovskih snaga bezbjednosti napravi vojsku Kosova.
SAD, NATO i EU podržavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbjednosti samo kroz promenu UstavaEPA

Prilikom podnošenja nacrta zakona Skupštini Kosova, Hashim Thaci je izjavio da on za ovu transformaciju ima podršku kako koalicionog partnera, opozicije, ali i SAD-a i NATO-a. Sa ovom inicijativom nije konsultovao koalicionog partnera, opoziciju, niti međunarodne ključne faktore - Vašingon i Brisel. U vezi ove inicijative, Thaci je prethodno razgovarao telefonom sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji se oštro protivio formiranju vojske Kosova i da za to očekuje pomoć Evropske unije, SAD-a, Rusije "i svih drugih", uz konstataciju da su to veoma krupne stvari da bi se neko sa tim igrao. Jer, po njemu, fomiranje vojske Kosova značilo bi kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali je suprotno i kosovskom Ustavu.

Međutim, iako SAD i NATO podržavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, oštro su reagovali na ovu inicijativu, rekavši da ona može da se dogodi samo promenom Ustava. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je preneo vlastima u Prištini zabrinutost Alijanse zbog predložene transformacije Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage bez promene Ustava. Jasno im je, kazao je, stavio do znanja da unilateralni koraci poput ovih nisu od pomoći i zatražio od kosovskih vlasti da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom.

Ambasada SAD-a u Prištini insistira da transformacija treba da se uradi kroz ustavne promene, što bi podrazumevalo i saglasnost poslanika Srpske liste, saopšteno je iz ove ambasade. "Politika SAD-a je da transformacija bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova treba da se obavi u skladu sa Ustavom i kroz sveukupan politički proces." Istovremeno se oglasio i KFOR, s porukom da će morati da razmotri svoj nivo angažovanja na Kosovu ukoliko dođe do promene zakona.

Predsjednik se 'preračunao'

Vlada Kosova je saopštila da je opredeljena da Kosovo ima svoju vojsku u okviru ustavnih rešenja i uz podršku i koordinaciju sa srateškim partnerima - SAD-om i NATO-om. I unutar koalicionog partnera, Demokratskog saveza Kosova, bilo je glasova koji su se protivili formiranju vojske na način kako je pokrenuo predsednik. Time je frustriran i premijer Isa Mustafa, koji je izjavio da vojska Kosova nije, niti će biti partijska vojska

Uvidevši da se preračunao, predsednik Thaci je priznao da Kosovo nema međunarodnu podršku za ovu inicijativu, jer SAD i NATO, ali i EU, podržavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti samo kroz promenu Ustava. On je izjavio "da če podneti ostavku ukoliko ne prođe zakon o formiranju vojske Kosova" i da u tom slučaju "Skupština treba da ide kući" (da se raspušta i raspišu prevremeni izbori). Ova izjava je od analitičara na Kosovu ocenjena kao pritisak na poslanike, a iznad svega na međunarodne faktore koji se protive ideji formranja vojske Kosova.

Povodom ove najave Thacija, u Demokratskom savezu Kosova kažu da, ukoliko se govori o biranju između Thacija i SAD-a, onda se za Kosovo ove dve stvari ne mogu uporediti, jer SAD ima veliki značaj za Kosovo i njegov narod, a Thaci se može lako zameniti. To što je Zapad odustao od podrške Thaci pripisuje "otvorenim, jasnim i odlučnim" protivljenjima Beograda i Srpske liste, čiji poslanici bojkotuju parlament - a bez njihovih glasova ne postoji neophodna parlamentarna većina za ustavne promene kao uslov za formiranje vojske Kosova.

Beograd je ovu slatkorečivu zamku dočekao kao svoj doprinos stopiranju kosovskog vojnog projekta. Premijer Vučić izjavio je da od radosti "skoro zaplakao" u trenutku kad mu je generalni sekretar NATO-a rekao da oni ne podržavaju formiranje kosovske vojske. Vučić je podvukao da je to važna pobeda Srbije, čime je kapitalizovao stav SAD-a i NATO-a o formiranju vojske Kosova kao uspeh politike koju on vodi.

Međutim, analitičari u Beogradu ocenjuju da takav stav Vašingtona i Brisla nije rezultat dejstvovanja srpske diplomatije. Jer, nisu se NATO i SAD opredelili zato što je Beograd lobirao kod Rusa i Kineza, ni zato što su stali na stranu Vučića posle njegove oštre verbalne telefonske konfrontacije sa Thacijem. Ali, svakako da je takva odluka Thacija dala vetar u leđa predsedničkom kandidatu Vučiću u jeku izborne kampanje.

Majstor za stvaranje i rješavanje problema

Poslednji koraci Thacija gledaju se sa velikim nezadovoljstvom, ne samo od ambasadora zapadnih zemalja u Prištini, već i u glavnim centriam moči, uključujuči Vašington i Brisel. Tako je izjavio anonimni diplomatski izvor, koji naglašava da je "računica Thacija toliko važna za Zapad i da će ga spasiti od njegovih grešaka skroz progrešna".

Dramatičnost kojom je Thaci postavio pitanje "promene misije Kosovskih bezbednosnih znaga" preko nacrta zakona koga je uputio Skupštini objašnjava se njegovom potrebom da ponovo izbije na čelo procesa dijaloga sa Srbijom i kako bi potisnuo u defanzivu premijera Mustafu i predsednika parlamenta Kadri Veselija, koji su dobili međunarodnu podršku izbacivši njega u "aut", na šta Thaci nije naviknut i odakle ne može više da štiti poslovne interese koji stoje iza njega.

Thaci je poznat kao uspešan kreator i režiser problema koje je stvarao sam. Još je prvi šef UNMIK-a Bernar Kušner rekao da je on "političar koji uveče stvara problem, a ujutro zove telefonom i nudi rešenje". Tako stvarajući jedan novi problem, u ovom slučaju vojske, odnosno učinivši ga urgentim, on nastoji da stavi u nemogući položaj dva svoja glavna rivala da bi ponovo preuzeo vođenje neophodnog procesa normalizacije odnosa sa Srbijom, proces dekriminalizacije i evroatlantskih integracija. Ali, Mustafa i Veseli su na vešt način vrući krompir ponovo vratili u njegove ruke i doveli ga u stanje koje zahtevaju Brisel i Vašington.

Jake izjave Thacija da će se vojska formirati sa ili bez podrške ključnih partnera, ili da će podneti ostavku ukoliko to ne prođe u parlament, pokazuje njegovu nervozu i nemoć da bi vratio uticaj bilo u njegovoj bivšoj stranci, bilo u svom koalicionom partneru. Aktiviranje grupe za pritisak i određenih medija su nastojanja da se pojaća dramtičnost, da se uznemirava Zapada navodno eskalacijom, da izazove militarističke snage u Srbiji i da održi kosovke Srbe van procesa.

Bilo kako bilo, u celoj ovoj drami u predsedničkoj režiji jedna stvar je sigurna: Thaci neće dati ostavku (kako je pretio) nezavisno kako će se odvijati stvari sa njegovim predlogom. Ako zbog nićeg drugog, onda zbog toga što će stvarati drugi još veći problem i nadvladaće svojom propagandom, kojom će okriviti i kaljati svakog ko mu bude pomenuo ostavku. Svakako da se sudbina Thacija u politici vezuje sa procesom dekriminalizacije društva i države Kosova i normaliacijom odnosa sa Srbijom.

Posljednja šansa za vladajući dvojac

Igra Thacija, u sadejstvu sa Veselijem, oko formiranja vojske je veoma opasna, jer se pravi za njihove parapolitičke interese i protiv planova SAD-a, EU-a i NATO-a. Ovaj dvojac i vojsku želi da pravi kako su pravili rat: prepredeno i mizernim zamkama, a za ličnu vlast. Dokle je dosezala politička sramota na Kosovu pokazuje činjenica da je Thaci oko inicijative o formiranju vojske razgovarao telefonom sa premijerom Srbije Vučićem, ali ne i sa premijerom Kosova Mustafom i opozicijom, niti sa SAD-om, NATO-om i EU-om...

Kakve ciljeve želi da postigne Thaci ovom inicijativom? Prema kosovkim analitičarima, on, u saradnju sa Veselijem, žele da izazovu veću krizu da bi se išlo na prevremene parlamentarne izbore, jer misle da je to poslednja šansa da njihova stranka, Demokratska opartija Kosova, još jednom dobija izbore. Jer sada, kad kontrolišu skoro sve u državi i u podzemlju, mogućnosti za pobedu su veći; da zaoštre situaciju na Kosovu uoči podizanja optužnice za ratne zločine od Specijalnog suda protiv nekoliko kamandantava Oslobodilaćke vojske Kosova, gde se spomiju i imena Thacija i Veselija; da se Thaci faktorizuje u političkoj domaćoj sceni; da potvrdi snagu svoje vlasti nad prolitičkim procesima i formiranjem vojske zaradi veliki moralni i politički kredit pred građanima Kosova; da formira vojsku kako bi, u slučaju neke veće političke krize, izvršio vojni puč i zabranio rad opozicije, civilnog društva i medija koji kritikuju njegovu politiku.

Imajući u vidu žestoke reakcije SAD-a, NATO-a i EU-a, postavlja se pitanje - da li je predsednik Kosova Hashim Thaci ovaj puta precenio svoju moć stećenu velikom podrškom međunarodnih ključnih faktora i igrao ruski rulet?

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku

Izvor: Al Jazeera