Ruski S-500: Ubica hipersoničnih raketa

Ministarstvo odbrane Rusije planira i nabavku pet sistema sposobnih da presretnu i unište balističke i hipersonične projektile (EPA)

Novi ruski protivraketni sistem S-500 značajno prevazilazi sadašnji S-400 Trimuf i američki THAAD, ima domet od 600 kilometara i može da pogodi mete na visini do 200 kilometara, piše Sputnik.

Sistem S-500 je konstruirala kompanija Almaz Antey, a on može istovremeno da presretne do deset balističkih i hipersoničnih raketa koje se kreću brzinom od sedam kilometara u sekundi.

Uništavanje orbitalnog oružja

Dalje se navodi kako sistem može da presreće avione i bespilotne letjelice i da uništi satelite niske orbite, svemirske uređaje za uništavanje i orbitalno oružje.

Zamjenik ministra odbrane Rusije Jurij Borisov je u februaru izjavio da će prvi prototip kompleksa S-500 biti gotov do 2020. godine, ali on je proteklih dana kazao da će sistem biti završen po planu i ući u operativnu upotrebu već ove godine.

Ministarstvo odbrane Rusije planira i nabavku pet sistema sposobnih da presretnu i unište balističke i hipersonične projektile.

Izvor: Agencije