Ruski sadržaji na Instagramu uoči izbora u SAD-u

Pred Senatom se vodi se istraga kako je Rusija koristila društvene medije da bi pokušala utjecala na izbore u SAD-u (Getty Images)

Približno 20 miliona Amerikanaca moglo je na Instagramu vidjeti sadržaje koje su kreirali ruski operateri pred američke predsjedničke izbore 2016. godine, objavila je društvena mreža Facebook.

Ovi podaci su izneseni u okviru istrage pred obavještajnim odborom američkog Senata o tome kako je Rusija koristila društvene medije da bi pokušala utjecati na izbore u SAD-u, prenosi Reuters.

Odbor je saslušao predstavnike kompanija Facebook, Twitter i Google u vezi s tim pitanjem.

Izloženo 150 miliona Amerikanaca

Pravni direktor Facebooka Colin Stretch tokom saslušanja je rekao da je oko 16 miliona Amerikanaca moglo biti izloženo ruskim informacijama preko Instagrama, počev od oktobra 2016. godine, a prije toga je taj materijal vidjelo još oko četiri miliona korisnika.

Facebook je ranije ove sedmice objavio da je 126 miliona korisnika Facebooka i Instagrama vidjelo takve sadržaje tokom 2015. i 2016. godine.

To je u posljednja dva dana drugo parlamentarno saslušanje posvećeno ulozi društvenih mreža u kampanji ruskog dezinformiranja, navode američki mediji.

Ukupno je oko 150 miliona osoba bilo izloženo ruskim dezinformacijama na te dvije platforme, rekao je Stretch.

Izvor: Agencije