Ruski stručnjaci okončali istragu o Arafatu

Švicarski ekspert Fransoa Bochud (lijevo) odbacio je nalaz ruskih stručnjaka (EPA)

Ruski forenzičari, koji su proučavali ostatke palestinskog lidera Yassera Arafata, saopćili su da je on umro prirodnom smrću, isključivši mogućnost da je bio otrovan radioaktivnom supstancom.

“Okončali smo sva ispitivanja. Osoba je umrla prirodnom smrću, a ne zbog radijacije”, rekao je za RIA Novosti šef ruske federalne Medicinsko-biološke agencije Vladimir Uiba, prenosi agencija Tanjug.

Arafatove ostatke do sada su proučavali stručnjaci u Švicarskoj, Francuskoj i Rusiji, podsjeća AFP.

Francuski forenzički stručnjaci su, također, isključili mogućnost trovanja, dok su švicarski forenzičari pronašli visok stepen radioktivnog polonija, nagovijestivši da je u njegovu smrt 2004. umiješan neko sa strane.

Bochud odbacio nalaz

Švicarski ekspert Fransoa Bochud odbacio je danas nalaz ruskih stručnjaka o uzroku smrti palestinskog vođe, prema kome Arafat nije otrovan radioaktivnom supstancom, već je umro prirodnom smrću.

Bochud, koji je proučavao dijelove posmrtnih ostataka Yassera Arafata, rekao je da je nalaz ruskih stručnjaka za njega “prazna, politička deklaracija”, bez ikakvih naučnih argumenata, prenijela je agencija AFP.

Kontradiktorni izvještaji

Arafatova udovica Suha Arafat je početkom mjeseca izjavila da je uznemirena zbog kontradiktornih izvještaja o uzroku njegove smrti.

“Analize nas ne mogu navesti da zaključimo kako je Arafat umro od trovanja polonijem 210”, navedeno je početkom mjeseca u izvještaju francuskih stručnjaka.

U izvještaju je navedeno da su istražitelji došli do istog zaključka do kojeg su Francuzi došli 2004. godine, odnosno da je Arafat preminuo od izljeva krvi u mozak i od infekcije crijeva.

Prema forenzičkom izvještaju predstavljenom u Parizu Suhi Arafat i njenom advokatu Saadu Djabbaru, francuski istražitelji su našli tragove radioaktivnog elementa polonij 210, ali su zaključili da je Arafat umro prirodnom smrću.

Francuske i ruske analize su protivrječne nalazima švicarskih stručnjaka, koji “umjereno podržavaju” mogućnost da je polonij 210 uzrok Arafatove smrti.

Ustupljeni uzorci

Uzorci Arafatovih ostataka su ustupljeni švicarskim, francuskim i ruskim timovima, nakon što je njegovo tijelo ekshumirano iz mauzoleja u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj Obali u novembru 2012. godine.

Prošlog mjeseca je Al Jazeera objavila studiju švicarskog Univerziteta u Lozani, koja je pokazala da je u Arafatovim rebrima, kukovima i okolnom tlu umrljanom tekućinama iz njegovog tijela otkriven nivo polonija veći od normalnog za 18 do 36 puta.

Švicarska forenzičarska laboratorija, čiji je izvještaj Al Jazeera ekskluzivno objavila u novembru, potvrdila je kako su se u Arafatovim kostima nalazile nenormalno velike količine rijetkog smrtonosnog radioaktivnog izotopa – polonija, a što je “nesumnjivo podržalo” raniji stav da je palestinski lider otrovan.

Arafatova udovica Suha je potvrdila kako je “odgovoran pripadnik najužeg Arafatovog okruženja”, čime je dodatno podigla tenzije među visokim palestinskim zvaničnicima, navodi agencija Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije