Ruski sud zabranio vladu Krimskih Tatara

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko osudio odluku, nazvavši je 'kriminalnom presudom' (EPA)

Vrhovni sud na Krimu, koji je Rusija anektirala, zabranio je vladajuće tijelo zajednice Krimskih Tatara, označavajući ga “ekstremističkom organizacijom”, u posljednjem potezu protiv muslimanske manjine na tom ukrajinskom poluotoku.

Krimski vrhovni sud presudio je u korist Tužilaštva koje je optužilo to tijelo, koje se zove Medžlis, za ilegalne radnje i „akt sabotaže“ protiv teritorije novih ruskih vlasti.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko osudio je odluku, nazvavši je „kriminalnom presudom“ tokom razgovora o tom pitanju s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Grupe za ljudska prava su, također, osudile zabranu, a Amnesty International je saopćio da ona „uništava jedno od rijetkih preostalih prava manjine koju Rusija mora zaštititi umjesto što je proganja“.

Tužiteljica Natalija Poklonskaja ranije ovog mjeseca naredila je Medžlisu da obustavi aktivnosti, optuživši to tijelo, koje djeluje na Krimu 25 godina, za „ekstremizam“.

EU: Hitno promijeniti odluku

Džemil Temišev, advokat koji je predstavljao Medžlis, rekao je da će se žaliti na odluku suda.

„Tužilaštvo nije dokazalo da su aktivnosti Medžlisa ekstremističke. Sve što smo čuli na sudu bila je njihova lična procjena“, rekao je.

Thorbjorn Jagland, generalni sekretar Vijeća Evrope, u saopćenju je pozvao ruske vlasti da „poduzmu odgovarajuće mjere da hitno promijene odluku“, izražavajući zabrinutost da će presuda „značajno povećati rizik od daljnjeg otuđenja“ Krimskih Tatara, koji čine 13 posto stanovnika na Krimskom poluotoku.

Josif Staljin je 1944. godine naredio deportiranje gotovo 180.000 Tatara zbog njihove navodne saradnje s trupama nacističke Njemačke.

Gotovo polovina deportiranog stanovništva je umrla od izgladnjelosti i teških uvjeta na putu ka Sovjetskoj Centralnoj Aziji ili u roku mjesec dana po dolasku u taj dio Sovjetskog saveza, prenose agencije.

Tatarima je tek krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća dozvoljen povratak na Krim, ali im nikad nije isplaćena nadoknada za oduzetu zemlju i imovinu.

‘Medžlis će raditi u Ukrajini’

Medžlis je uspio nastaviti raditi kada je Rusija anektirala Krim 2014. i od tada je pod različitim pritiscima, te su mnogi predstavnici pobjegli i sada žive u Ukrajini.

Neki lideri Tatara pokušali su organizirati blokadu poluotoka. Policija je upala u domove mnogih članova te zajednice i ugasila tatarski televizijski kanal ATR.

Nekoliko lidera je sudski gonjeno zbog navodnog organiziranja nemira u februaru 2014, uoči aneksije poluotoka.

Nariman Dželal, zamjenik predsjednika Medžlisa, rekao je za agenciju AFP da će pokušati nastaviti rad uprkos zabrani.

„Ovakva odluka suda je bila apsolutno očekivana, ali to ne znači da će Medžlis prestati postojati. Još će raditi u Ukrajini i drugim zemljama“, zaključio je.

Izvor: Agencije