Ruski superkompjuter ‘priča’ sa svim mašinama

Tehnologija UIMC-a omogućava ujedinjenje 'menadžmenta robotskih sistema sa specifično dizajniranim protokolima upravljanja' (Reuters)

Ruska državna kompanija United Instrument Manufacturing Corporation dizajnirala je superkompjuter koji može upravljati svim zračnim, kopnenim i pomorskim sistemima – bez obzira ko ih je proizveo, prenose ruski mediji.

Pored što je riječ o vrhunskoj tehnologiji, ovaj računar također smanjuje troškove.

Ova tehnologija UIMC-a omogućava ujedinjenje “menadžmenta robotskih sistema sa specifično dizajniranim protokolima upravljanja”, navode iz kompanije za RIA Novosti, te dodaju: “Figurativno, jedinstveni kontrolor može ‘govoriti’ jezicima različitih robotičkih sistema.”

Mogućnost vođenja “dijaloga” nije ograničena na jedan robotički sistem, već je kontrolor u stanju upravljati “velikim brojem različitih mašina u isto vrijeme, bez obzira na to koja ih je kompanija napravila i koji operativni sistem imaju”.

Smanjenje troškova

Kako bi omogućila efikasno vođenje više simultanih operacija, ruska kompanija je napravila superračunar od osam teraflopa koji služi kao “mozak” složenog sistema upravljanja.

Računar, opremljen sistemom za hlađenje s tečnim silikonom, ima performanse od približno “40 najjačih laptopa zajedno”, navodi UIMC.

Jedna od najvećih prednosti ovog sistema su mali troškovi.

Zbog njegove mogućnosti da se prilagodi svakom robotičkom sistemu, nema potrebe za novim obukama osoblja, kupovinom skupih programa i novih operatera svaki put kada se uvede novi sistem.

Izvor: Agencije