Ruski vojnici ubijeni u napadu u Čečeniji

Osim šesterice ubijenih gardista, ranjene su brojne njihove kolege (EPA)

Nacionalna garda Rusije potvrdila je da je šest njenih vojnika ubijeno u napadu na vojnu bazu u Čečeniji, za koji je odgovornost preuzela oružana skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Pripadnici Nacionalne garde, priopćeno je, uspješno su odvratili napad, pri čemu je poginulo najmanje šest napadača.

“Skupina naoružanih bandita pokrenula je napad pod okriljem magle u ranim jutarnjim satima u petak, ali je napad uspješno odbijen”, navela je Nacionalna garda Rusije.

Osim šesterice ubijenih gardista, ranjene su brojne njihove kolege.

Kadirov i Putin osudili napad

Ubrzo nakon napada ISIL je preuzeo odgovornost.

U priopćenju postavljenom na internetu naveli su kako je šest njihovih pripadnika napalo vojnu bazu u Naurskoj, sjeverozapadno od čečenske prijestolnice Groznog, i da su sva šesterica poginula u borbi koja je potrajala nekoliko sati.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov vjeruje da je cilj napada bio otimanje oružja od ruske vojske.

Prema njegovim riječima, trojica napadača rođena su u Čečeniji, dok su ostala trojica bila s područja Rostova i Volgograda.

Obećao je učiniti sve što je moguće kako bi osigurao mir stanovnicima Čečenije usprkos provokacijama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je napad kao “teški incident” te rekao kako Rusija i ostatak svijeta “moraju ujediniti svoje napore u borbi protiv terorizma”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je situacija u Čečeniji pod kontrolom.

Nezaposlenost i korupcija

“Nijedna zemlja na svijetu nije imuna na terorističke napade, jer se oni događaju i u Čečeniji i u Londonu”, rekao je Peskov.

Moskva je vodila dva rata u većinski muslimanskoj republici od raspada Sovjetskog Saveza, ali su ovakve pucnjave postale relativno rijetke u Čečeniji, prenosi Reuters.

Agencija navodi kako je šira regija sjevernog Kavkaza ostala nemirna, uz velike probleme, kao što su visoka stopa nezaposlenosti i korupcija.

Izvor: Agencije