Rusko miješanje u izbore Haley nazvala ratom

Nikky Haley je napravila otklon od Donalda Trumpa, koji relativizira ruski utjecaj na američku politiku (EPA)

Ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley nazvala je rusko miješanje u američke predsjedničke izbore “ratom” i tako napravila otklon od predsjednika Donalda Trumpa, koji relativizira ruski utjecaj na američku politiku.

Haley je na konferenciji čiji je domaćin bio Institut “George W. Bush” napala ruske pokušaje da “izazovu haos” na izborima širom svijeta.

“Rusi se, Bog ih blagoslovio, pitaju ‘zašto su Amerikanci antiruski nastrojeni i zašto su tu sankcije?’ Pa, ne miješajte nam se u izbore i nećemo biti antiruski nastrojeni. Kad se zemlja miješa u izbore u drugoj zemlji, to je rat”, navela je ona.

‘Neprijateljska sila’

Njene izjave podržali su bivši vladini zvaničnici iz obje stranke i bivši predsjednk George W. Bush.

“Amerika je iskusila neprekidne pokušaje neprijateljske sile da hrani i iskoristi podjele u našoj zemlji. Ruska vlada je od okretanja Amerikanaca jednih protiv drugih napravila projekt”, izjavio je Bush.

On je rekao da “strane agresije, uključujući cyber napade, dezinformacije i finansijski utjecaj, nikad ne trebaju biti umanjivane ili tolerirane”.

Izjave su date u trenutku kad federalni zvaničnici vode istragu o ruskom miješanju u izbore i mogućoj saradnji s ljudima iz Trumpove kampanje.

Izvor: Agencije