Rusko-turski naučni centar u Moskvi zatvoren

Rusko-turski naučni centar pri Sveruskoj biblioteci strane literature više ne postoji, navodi se u saopćenju (Getty Images)

Rusko-turski naučni centar pri Sveruskoj biblioteci strane literature u Moskvi od danas je zatvoren, javio je TASS.

Zatvaranje je objavio Centar na svojoj internetskoj stranici, prenosi Tanjug.

“Rusko-turski naučni centar pri Sveruskoj biblioteci strane literature više ne postoji. Kursevi osmanskog jezika su prekinuti i nećemo moći pružiti pomoć studentima koji su diplomirali i konkurirali za master studije. Također, svi zakazani okrugli stolovi, predavanja i konferencije su otkazani”, naveo je Centar.

Razlog zatvaranja, dodaje se, nije poznat, a Sveruska biblioteka strane literature nije bila dostupna za komentare, prenosi TASS.

Rusko-turski naučni centar bavio se izučavanjem Turske u Rusiji, razvijanjem naučne razmjene dvije zemlje, ali i organizacijom najrazličitijih naučnih okruglih stolova, konferencija, škola i kurseva, podsjeća Sputnik.

Tenzije između Turske i Rusije na visokom su nivou nakon što su turske oružane snage prošle sedmice oborile ruski avion Su-24. Oboren je poslije 10 upozorenja o narušavanju turskog zračnog prostora.

Turske oružane snage, prema pravilniku angažmana, oborile su ruski avion nakon što se nije obazirao na upozorenja nego nastavio narušavati njihov zračni prostor.

Početkom oktobra ruski avioni su narušili zračni prostor Turske, nakon čega su ruske vlasti uputile izvinjenje i saopćile da se nešto slično neće ponoviti.

Rušenje aviona

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je zatražio nametanje sankcija Turskoj, koje uključuju zabranu za određenu vrstu robe te zabranu produženja ugovora o radu za Turke koji rade u Rusiji.

Dekret objavljen na internetskoj stranici Kremlja uslijedio je nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion, prenosi AP.

U saopćenju se ne navodi koja roba će biti zabranjena, niti je dato više detalja. Međutim, dekretom je zatražena obustava letova iz Rusije u Tursku te da ruske turističke agencije prestanu nuditi ponude za odmor koje uključuju boravak u toj zemlji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je potvrdio kako će Rusija od Nove godine jednostrano uvesti vize za državljane Turske.

Ambasada te zemlje u Moskvi proteklih dana dobila je veliki broj poziva turskih građana iz raznih dijelova Rusije koji se žale da ih uznemiruju ruske vlasti.

Vijest dolazi nakon što je u subotu Ambasada Turske pozvala ruske vlasti da obustave pritisak na turske građane koji žive u Rusiji.

Iz Ambasade naglašavaju da su, nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion, turski državljani stalna meta napada, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije