Rutteu ankete daju malu prednost pred Wildersom

Nizozemski premijer Mark Rutte ima malu prednost pred populističkim čelnikom Geertom Wildersom u zadnjim anketama objavljenim u utorak dok izborna kampanja u Nizozemskoj ulazi u svoja završna 24 sata.

Tri različita ispitivanja javnog mišljenja dala su Rutteovoj liberalnoj Narodnoj stranci za slobodu i demokraciju (VVD) 24 mjesta u Donjem domu parlamenta koji ima 150 zastupnika.

Različiti brojke za Wildersovu stranku

Wildersova krajnje desna Stranka za slobodu (PVV) dobila je u različitim anketama i različiti broj – 20, 22 i 24 mjesta.

S obzirom na veliki broj neodlučnih birača i marginu pogreške, teško je reći tko će biti pobjednik na izborima, priopćile su agencije koje su provele ankete, prenosi Hina.

Čelnici svih 14 stranaka koje će vjerojatno dobiti barem jedno mjesto u parlamentu, održat će zadnju debatu u utorak navečer.  

Spor s Turskom bacio sjenu na kampanju

Spor s Turskom tijekom vikenda oko planiranog skupa u konzulatu u Rotterdamu za prikupljanje potpore referendumu koji bi trebao dati dodatne ovlasti turskom predsjedniku, bacio je sjenu na završne dane kampanje.

Rutte je pozvao na smirivanje situacije i odbacio je zahtjev Sybranda Buma, čelnika demokršćana (CDA) kojima predizborne ankete daju 19 mjesta u parlamentu, za poništavanje Sporazuma EU-a o pridruživanju s Turskom.

Prema anketama, nakon VVD-a, PVV-a i CDA slijede socijalni liberali (D66) s 18 mandata, zatim Zelena ljevica (GL) sa 17, socijalisti s 15 te Laburistička stranka (PvdA) s 11 mandata.

Izvor: Al Jazeera i agencije