Ryan Amerikancima obećao preokret

Ryan tvrdi da on i Romney neće izbjegavati teška pitanja (AFP)

Kandidat Republikanske stranke za potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Paul Ryan, u govoru u kojem je prihvatio partijsku nominaciju, obećao je preokret u Sjedinjenim Američkim Državama i kraj “izgovorima i praznoj priči”, uz oštre kritike na račun predsjednika Baracka Obame.

“Protekle četiri godine nije nedostajalo riječi u Bijeloj kući. Ono što, međutim, nedostaje, jeste liderstvo u Bijeloj kući. Priča koju Obama priča, uvijek prebacujući krivicu na prethodnu administraciju, zastarijeva.

Čovjek je preuzeo položaj prije gotovo četiri godine. Zar nije vrijeme da preuzme odgovornost?”, upitao je Ryan.

Šanse za mlade

U najznačajnijem govoru u svojoj političkoj karijeri, Ryan je poručio da vrijeme ističe za rješavanje fiskalnih problema zemlje, ali da predsjednički kandidat Mitt Romney i on to mogu uraditi ukoliko pobijede u novembru.

“Nećemo izbjegavati teška pitanja – bit ćemo lideri. Nećemo provesti četiri godine prebacujući krivicu na druge – preuzet ćemo odgovornost. Posao koji nam predstoji bit će težak. Taj period zahtijevat će najbolje napore svih nas, ali mi to možemo uraditi. Zajedno, to možemo uraditi”, rekao je on.

Potpredsjednički kandidat govorio je i o pitanjima kojima se do sada bavio, kao što su nacionalni dug, potrošnja, te reforma Medicarea – zdravstvenog programa za starije Amerikance.

“Prihvatam poziv svoje generacije da našoj djeci damo Ameriku koja je data nama, uz šanse za mlade i sigurnost za starije i znam da smo spremni. Naš kandidat je sigurno spreman”, kazao je Ryan, dodajući da je “Americi potreban preokret” i da je “čovjek za taj posao” Romney.

Centralni događaj posljednjeg dana konvencije bit će govor republikanskog predsjedničkog kandidata u kojem će prihvatiti partijsku nominaciju.

Kako je ranije iz Tampe izvijestio reporter Al Jazeere Ivica Puljić, Romney mora raditi na tome da pridobije naklonost ženskih birača i manjinskih skupina.

“Romney će se do izbora morati baviti više ekonomijom, jer je to najslabija tačka Baracka Obame, a republikanski predsjednički kandidat je dužan Amerikancima objasniti i svoju vanjsku politiku, što je, uz sigurnost, najveći adut njegovog demokratskog suparnika”, kazao je naš reporter.

Izvori: Al Jazeera i agencije