Ryan Lochte optužen zbog lažnog iskaza

Lochtea su zbog laganji napustili sponzori (EPA)

Brazilska policija je zvanično pokrenula optužnicu protiv američkog plivača Ryana Locthea zbog laganja da je opljačkan pod prijetnjom vatrenim oružjem tokom učestvovanja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, objavili su lokalni mediji.

Osvajač olimpijske medalje je optužen za “lažno prenošenje informacija o kriminalnoj radnji” nakon istrage policije, koja je od suda zatražila da uputi obavještenje sportisti u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi list G1.

Komesar policije Clemente Braune je kazao da nema krajnjeg roka za uručivanje obavještenja o optužnici, ali da će se plivaču suditi bez obzira da li će on biti prisutan ili ne.

Osvajač 12 olimpijskih medalja je ranije ovog mjeseca kazao da su njega i trojicu drugih američkih plivača – Gunnara Bentza, Jacka Congera i Jamesa Feigena – opljačkali pod prijetnjom vatrenim oružjem u noći zadnjeg plivačkog natjecanja na Igrama.

Kasnije je otkriveno da je čuvar uperio pištolj prema američkim plivačima, zahtijevajući da plate za vrata toaleta koji su navodno razvalili na benzinskoj pumpi u predgrađu u blizini olimpijskih objekata.

Lochte je naknadno uputio izvinjenje na društvenoj mreži Twitter zato što nije bio “pažljiviji i iskreniji” u svom opisu događaja.

Moguća kazna

Lochte se suočava sa kaznom zatvora od šest mjeseci ili sa novčanom kaznom za okončanje procesa, rekao je Braune za G1.

Nije poznato o kojem iznosu kazne se radi, ali je Feigen je morao platiti 35.000 reala (10.000 dolara) kako bi mu bilo dozvoljeno da napusti Brazil nakon incidenta. Lochte je već napustio zemlju do trenutka kada je sudac naredio da mu se oduzme pasoš.

Kopija optužnice će biti poslana Međunarodnom olimpijskom komitetu, koji je najavio prošle sedmice da će osnova disciplinsku komisiju koja će istražiti incident. Komisija će imati ovlaštenja da izrekne sankcije.

Ranije je Ryan Lochte izgubio četiri veća sponzora nakon izvinjenja za “pretjeranu” priču o oružanoj pljački.

Lochteova verzija priče posramila je grad domaćin, razljutila je lokalne dužnosnike, a njene pojedinosti su se danima razvlačile po medijima u SAD-u i Južnoj Americi.

Američki olimpijski komitet se izvinio zbog incidenta Riju, a Lochte, osvajač 12 olimpijskih medalja, je objavio izvinjenje u subotu u razgovoru za najveću brazilsku televizijsku kuću Globo TV.

Četiri sponzora okončala su saradnju sa Lochteom nakon incidenta.

Lochte (32) je osvojio jednu zlatnu medalju na OI u Rio de Janieru.

Izvor: Agencije