Rycroft:Rezolucija osuđuje negatore genocida

Imamo snažne, pozitivne reakcije dosta zemalja na nacrt rezolucije, rekao je Rycroft (EPA)

Razgovarao: Ivica Puljić

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku održana je komemoracija u znak sjećanja na sve žrtve genocida u Srebrenici, a u povodu dvadesete godišnjice stradanja najmanje 8.372 srebreničkih muškaraca i dječaka.

Komemoraciji je prisustvovao Matthew Rycroft, britanski ambasadoru u UN-u i bivši ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

  • Komemoracija je bila emotivna s jakim porukama za čovječanstvo. Slažete li se s tom konstatacijom?

– Slažem se. Bio je važan skup na kojem smo čuli značajne poruke. Bio je skup posvećen žrtvama Srebrenice. Mislim da je cilj postignut, jer se htjelo odati počast za 8.000 ljudi koji su izgubili živote u Srebrenici. Moja je glavna poruka bila “da riječi nikada više zaista postanu realnost”.

  • Upravo je britanska misija pri Ujedinjenim narodima napravila nacrt rezolucije o Srebrenici koji bi se na Vijeću sigurnosti trebao naći 7.srpnja. U kojoj je fazi taj prijedlog?

– Vrlo sam ponosan sto smo napravili taj prijedlog. Svi koji su pročitali nacrt rezolucije mogli su vidjeti da je to balansiran tekst, da je fer, da se prisjeća onih koji su ubijeni u genocidu, ali isto tako naglašava da mi svi osuđujemo genocid u Srebrenici, te osuđujemo sve one koji ga negiraju. Prijedlog rezolucije poziva na pomirenje i budućnost uspješne Bosne i Hercegovine na putu prema Europskoj uniji.

  • Napravili ste nekoliko promjena na originalnoj verziji nacrta. Što su najveće promjene?

Kada god pravimo prijedlog rezolucije razgovaramo s mnogo ljudi, slušamo njihove zabrinutosti. Ovdje smo konkretno čuli značajne zamjerke na balans u tekstu. Ja mislim da je tekst bio od samog početka izbalansiran, ali ako se drugi žele osjećati komotnije, onda ćemo, naravno, prihvatiti neke prijedloge.

Već smo napravili neke promjene, uvjeren sam da možemo još nešto učiniti kako bi se došlo do konsenzusa. Već imamo snažne, pozitivne reakcije dosta zemalja.

  • Je li moguće da Rusi ulože veto na prijedlog rezolucije?

To morate pitati njih. Ja samo znam da je ovo izbalansirana rezolucija i da će se svatko onaj koji je pročita složiti sa svakom rečenicom u njoj. Zato i imamo veliki broj pozitivnih mišljenja o njoj.

Izvor: Al Jazeera