S. Arabija: Avioni stigli u Tursku, Assada ukloniti silom

Sirijski predsjednik će otići političkim procesom ili silom, kazao Adel al-Jubair (AP)

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubair je izjavio da, ukoliko pregovori o miru u Siriji ne urode plodom, predsjednika te zemlje Bashara al-Assada treba “ukloniti silom”.

“Vjerujem da je Assad oslabio i da je gotov”, rekao je al-Jubair u intervjuu CNN-u i dodao: “Bashar al-Assad će otići, ne sumnjam u to. On će otići ili političkim procesom ili će biti sklonjen na silu”.

“Mi ćemo, koliko god budemo mogli, insistirati na tome da politički proces uspe. Ali ako ne uspije, to će biti zbog tvrdoglavosti sirijskog režima i njihovih saveznika”, istakao je šef saudijske diplomatije i dodao da će u tom slučaju “postati jasno da nema druge opcije nego da se Bashar al-Assad ukloni silom”.

On je naveo da je Saudijska Arabija spremna poslati kopnene snage u borbe u Siriji, ali samo u sklopu koalicije na čelu sa SAD.

Bombarderi stigli u Incirlik

U međuvremenu, u vojnu bazu Incirlik u južnoj turskoj provinciji Adana pristigli su bombarderi koji će biti korišteni u koalicionim zračnim napadima na položaje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

Glasnogovornik oružanih snaga Saudijske Arabije Ahmed al-Assiri kazao je da će Saudijska Arabija u narednom periodu poslati dodatne zračne snage u tu bazu.

Ističući kako vojni eksperti još uvijek razmatraju opciju kopnene intervencije u Siriji, Assiri je rekao da će njihova preporuka biti poznata u narednih nekoliko dana i da saudijske kopnene snage još nisu angažirane.

Uporedo s tim, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu je također jučer izjavio da još nisu donesene odluke o kopnenoj intervenciji u susjednoj Siriji.

Izvor: Agencije