S. Arabija i UAE isporučivali istočnoevropsko oružje grupama u Siriji i Iraku

Brojni pokušaji Al Jazeere da dobije reakciju Silk Way Airlinesa u Bakuu o ovoj priči bili su neuspješni (AP)

Piše: Ali Younes

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati snabdijevali su oružane grupe u Iraku i Siriji oružjem proizvedenim u Istočnoj Evropi, koristeći različite posrednike i diplomatiju kako bi prikrili mjesto porijekla i finalnu destinaciju oružja, pokazalo je istraživanje bugarske novinarake.

Dilyana Gaytandzhieva u svom istraživačkom tekstu navodi da su Saudijska Arabija, UAE, američka vojska i nekoliko drugih zemalja koristili aviokompaniju Silk Way Airlines u vlasništvu države Azerbejdžan za transport velikih količina oružja koje je završilo u rukama grupe Islamska država Irak i Levant, kurdskih boraca na Bliskom istoku i oružanih grupa u Africi.

“Tokom najmanje 350 diplomatskih letova putem Silk Way Airlinesa prevezeno je oružje za ratove širom svijeta u posljednje tri godine”, navodi se u izvještaju objavljenom u bugarskim novinama Trud.

“Avioni u vlasništvu Azerbejdžana nosili su desetke tona teškog oružja i municije namijenjenih teroristima pod krinkom diplomatskih letova.”

Prema pisanju novinarke, “Saudijska Arabija kupila je velike količine oružja iz Istočne Evrope i izvozila ga na diplomatskim letovima Silk Way Airlinesa”.

“U 2016. i 2017, obavljena su 23 diplomatska leta sa oružjem iz Bugarske, Srbije i Azerbejdžana prema Jeddahu i Rijadu”.

Diplomatski letovi

Gaytandzhieva u tekstu navodi: “Kraljevstvo Saudijske Arabije ne kupuje to oružje za sebe, jer saudijska vojska koristi samo oružje sa Zapada i to oružje nije kompatibilno sa njenim vojnim standardima.”

“Zbog toga, oružje koje se prevozi diplomatskim letovima završava u rukama terorista i militanata u Siriji i Jemenu za koje Saudijska Arabija zvanično priznaje da podržava.”

Navodeći otkrivene dokumente koji sadrže detalje o putanjama letova i oružju na diplomatskim letovima, izvještaj pokazuje jedan avion napunjen minobacačima i protivtenkovskim granatama uključujući SPG-9 i GP-25, koje je prije mjesec dana iračka vojska otkrila u skladištima ISIL-a u Mosulu.

Američki medij Buzzfeed 2016. godine objavio je istraživanje koje govori o tome kako je američka vojska nagradila mutne i male dobavljače velikim ugovorima o naoružavanju i opremanju sirijskih opozicijskih boraca koristeći evropsko oružje.

Saudijska Arabija je javno izrazila svoju podršku sirijskim borcima koji pokušavaju da svrgnu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Brojni pokušaji Al Jazeere da dobije reakciju Silk Way Airlinesa u Bakuu o ovoj priči bili su neuspješni.

Gaytandzhieva je na Twitteru u četvrtak napisala da je dobila otkaz u Trudu nakon što su je snage bugarske nacionalne sigurnosti ispitivale kako bi otkrili njene izvore.

Rekla je da je prvo postala sumnjičava u vezi sa oružjem koje se prebacivalo u Siriju kada je otkrila oružje porizvedeno u Bugarskoj u rukama “terorista” u Halepu dok je izvještavala o ratu.

Nakon toga je, dodaje, pratila to oružje do bugarskih proizvođača da bi otkrila da je oružje legalno izvezeno u Saudijsku Arabiju, koja je zatim opskrbila “teroriste” u Siriji.

‘Zajednička operacija CIA-e i Saudijske Arabije’

U telefonskom razgovoru za Al Jazeeru, Gaytandzhieva je rekla: “Saudijska Arabija, UAE i SAD moraju prekinuti da koriste diplomatske letove Silk Way Airlinesa za prijevoz oružja iz Istočne Evrope koje završava u rukama terorista širom svijeta. Diplomatski letovi ne podliježu provjerama i inspekciji.”

Zajednička istraga Al Jazeere i New York Timesa otkrila je udruženu operaciju CIA-e i Saudijske Arabije kojom se sirijski borci snabdijevaju oružjem isporukom kroz Jordan.

Velike količine tog oružja, otkrili su istražioci, ukrali su jordanski obavještajci. Neko od tih oružja korišteno je u pucnjavi u novembru 2016. u kojoj su ubijena dvojica Amerikanaca i tri osobe u objektima za policijski trening u Ammanu.

Inače, SAD se oslanja na Saudijsku Arabiju kako bi nelegalno finansirao isporuke oružja oružanim grupama širom svijeta, od Sandinista u Nikaragvi do afganistanskih mudžahedina tokom 70-ih i 80-ih godina, do sirijskih i iračkih boraca.

Izvor: Al Jazeera