S. Arabija: Insekti uništavaju palme hurmi

Crveni žižak zaprijetio je cijeloj industriji hurmi u Saudijskoj Arabiji. Taj kukac uništava vrijedne palme, a država sada poduzima velike napore da najezdu tih buba stavi pod kontrolu.

Crveni žižak izgleda bezopasno, ali te male bube ubijaju mnoštvo stabala. Saudijska Arabija je dom više od 23 milijuna stabala palme i proizvodi više od milijun tona hurmi godišnje, što je glavni izvor prihoda za nekoliko milijuna ljudi.

Ali, taj unosni posao je pod prijetnjom. Na plantaži u Burajdi članovi ekipe za suzbijanje štetočina iz saudijskog Ministarstva poljoprivrede obavljaju inspekciju oštećenih stabala.

“Neke palme možemo liječiti i ekonomski one mogu još proizvoditi, tako da neće biti problema. Ali, sječa palmi je gorka pilula za gutanje”, kaže član tima Mesha'al al-Furaidi.

Infestacija palmi crvenim žižkom počela je početkom ‘80. godina prošlog stoljeća i primijećena je u 50 posto svih država koje proizvode hurme.

Poljoprivrednici žele rješenje

Trgovci datulama kažu da će problem u Saudijskoj Arabiji pogoditi industriju tog voća, s procijenjenim padom od 10 posto u proizvodnji samo ove godine. Poljoprivrednici zahtijevaju hitnu akciju.

“Želimo rješenje za obnovu. Ne želimo posjeći naše palme. Drugim riječima, nismo zadovoljni s uklanjanjem naših stabala. Palme su nam poput djece. Baš kako Ministarstvo zdravstva liječi djecu, mi želimo da Ministarstvo poljoprivrede izliječi naše palme”, poručuje poljoprivrednik Abdul-Aziz al-Hasson.

Štetu uglavnom čine larve žižka, koje se hrane mekanim vlaknima stabala palme.

Vlada šalje specijalne timove za suzbijanje štetočina da pomognu poljoprivrednicima u kontroli problema, s nacionalnom kampanjom u pokušaju spriječavanja širenja krize. 

Izvor: Al Jazeera i agencije