S. Arabija negira da je bivši prestolonasljednik u kućnom pritvoru

Nayef nije viđen u javnosti od 21. juna kada su državni saudijski mediji objavili videosnimak kako on iskazuje vjernost svome rođaku Mohammedu bin Salmanu, novom prestolonasljedniku (Reuters)

Bivši prestolonasljednik Kraljevine Saudijske Arabije Mohammed bin Nayef, kako piše The New York Times, nalazi se u kućnom pritvoru i zabranjeno mu je putovanje u inostranstvo, a ove tvrdnje američkog medija negira saudijski zvaničnik.

Mohammed bin Nayef nije viđen u javnosti od 21. juna kada su državni saudijski mediji objavili videosnimak kako on iskazuje vjernost svome rođaku Mohammedu bin Salmanu, a koji je zamijenio Nayefa na mjestu nasljednika trona.

Neimenovani zvaničnik je novinskoj agenciji Reuters u četvrtak kazao kako Timesov članak „nije tačan, 100 posto“.

Times je u srijedu pisao kako je Mohammed bin Nayef „spriječen“ da napusti svoju palatu u priobalnom gradu Džedi nakon što su „njegovi vjerni čuvari zamijenjeni onim čuvarima koji su lojalni Mohammedu bin Salmanu“.

Dodaje se kako su restrikcije nametnute i kćerkama Mohammeda bin Nayera, te kako nije jasno koliko će dugo trajati ove restrikcije.

Visokopozicionirani američki zvaničnik za Times je rekao kako „postoje indikacije kako Mohammed bin Salman ne želi nikakvu opoziciju“.

„On ne želi nikakvo djelovanje u pozadini unutar porodice. Želi direktno napredovanje bez ikakvih protivnika – ne znači kako postoje pokazatelji da Mohammed bin Nayef išta planira“, dodao je.

Omiljeni Saudijac Amerike

Kralj Salman je prošle srijede izdao seriju kraljevskih dekreta, a najvažniji je imenovanje njegovog sina Mohammeda bin Salmana kao novog prestolonasljednika i zamjenika premijera.

Nayef (57), koji je nekada nazivan „omiljenim Saudijcem Amerike“, tom prilikom je oslobođen svih dužnosti, uključujući i mjesto ministra unutrašnjih poslova.

Mohammed bin Salman (31) nadgledao je rat koji je Saudijska Arabija vodila u Jemenu, a gdje je poginulo više od 10.000 osoba, ranjeno njih 45.000, a raseljeno je više od 11 posto države koja je imala 26 miliona stanovnika.

Rat, pokrenut prije više od dvije godine, nije uspio savladati pobunjenički pokret Husi, izbaciti ga iz prijestolnice Sane i ima užasne posljedice za ovu siromašnu državu.

Iz UN-a krive sve strane u sukobu i njihove strane pomagače za širenje kolere, koju naziva humanitarnom katastrofom koju je stvorio čovjek.

Izvor: Al Jazeera i agencije