S. Arabija osniva najveći svjetski investicioni fond

Ekonomija Saudijske Arabije je pretrpjela udar zbog pada cijene nafte (EPA)

Vlada Saudijske Arabije usvojila je paket ekonomskih reformi pod nazivom “Saudijska vizija 2030”, koji bi trebalo da u značajnoj mjeri smanji ovisnost nacionalne ekonomije o nafti, izvijestila je saudijska državna agencija SPA.

U fokusu predstavljenog paketa nalaze se privatizacije, dodatno rezanje subvencija, prodaja dijela državne naftne kompanije Aramco i osnivanje ogromnog Suverenog investicionog fonda, “teškog” 2.000 milijardi dolara, prenosi AFP.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud je saopćio da je Vlada odobrila plan koji sadrži prioritetne reforme za narednih 15 godina, javlja AP.

Saudijska Arabija će, prema riječima princa Mohhameda bin Salmana, sina kralja Salmana, prodati udio u državnoj kompaniji Aramco i osnovat će najveći investicioni fond na svijetu, u sklopu dugoročnog paketa ekonomskih reformi, prenosi Tanjug.

“Planiramo da prodamo manje od pet posto vlasništva u kompaniji Aramco. Veličina te kompanija je zaista nevjerovatna, a procjenjuje se na između 2.000 i 2.500 milijardi dolara”, izjavio je princ u intervjuu za saudijski televizijski kanal Al-Arabiya poslije Vladinog predstavljanja ovog paketa.

“Planiramo da osnujemo državni investicioni fond vrijedan 2.000 milijardi dolara, a dio tih sredstava će biti osiguran prodajom manjeg udjela u kompaniji Aramco”, istakao je princ.

Pad cijene nafte

Ekonomija Saudijske Arabije je u proteklih 12 mjeseci pretrpjela udar zbog pada cijene nafte, te je prošle godine budžetski deficit iznosio 98 milijardi dolara, a procjenjuje se da će ovogodišnji deficit iznositi 87 milijardi dolara.

Rezerve te zemlje su se smanjile sa 746 milijardi dolara, koliko je iznosila vrijednosti rezervi 2014. godine, na 616 milijardi ove godine.

“Oni su i ranije najavljivali ovakve promjene. Bit će veoma interesantno pratiti implementaciju novih pravila”, rekao je za Al Jazeeru Ahmed al-Ibrahim, stručnjak za saudijska pitanja i sigurnost.

“Kako bi implementirali neka od ovih pravila, potrebna je saradnja društva. Primjera radi, ako želite da osnažite žene, morate liberalizirati vaše društvo”, rekao je on.

“Na toliko mnogo načina saudijsko društvo mora pomoći Vladi kako bi uspjele reforme Vision 2030”.

Saudijska Arabija ima dokazane rezerve nafte od 267 milijardi barela, te potencijalne rezerve od gotovo 900 milijardi barela.

Izvor: Al Jazeera i agencije