S. Arabija, Palestina i Jordan upozorili Izrael protiv Turske

Tri države terete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako želi da 'preuzme liderstvo u pitanju Jerusalema' (EPA)

Saudijska Arabija, Jordan i Palestina upozorili su Izrael, u odvojenim prilikama, na sve veći utjecaj Turske u okupiranom Istočnom Jerusalemu, piše izraelski list Haaretz.

U izvještaju se navodi kako su visokopozicionirani zvaničnici tri arapske države kazali izraelskim kolegama kako Turska „širi svoj utjecaj u arapskim susjedstvima Jerusalema“ za što kažu da je „dio pokušaja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ‘preuzme liderstvo u pitanju Jerusalema'“.

Izraelski izvori tvrde kako su svjesni širenja turskog utjecaja i kažu kako prate napore Ankare u više od godinu dana.

Kako se navodi u tekstu, jordanski zvaničnici su navodno uznemireni sporom reakcijom Izraela koga opisuju kao da „spava za volanom“, naročito od potpisa dogovora o pomirenju 2016. godine koji Izrael jako želi sačuvati.

Zvaničnici Palestinskih vlasti također su iskazali zabrinutost turskim nastojanjima da proširi svoj utjecaj u okupiranom Istočnom Jerusalemu koji dolazi u obliku donacija islamskim organizacijama u arapskim četvrtima ili kroz organizirane posjete grupa turskih muslimana koji su bliski vladajućoj stranci AKP.

Kupovina nekretnina

Izraelski odbrameni zvaničnici su za Haaretz kazali kako je ovaj fenomen imao svoj vrhunac 2017. godine kada su turski državljani imali „svakodnevno prisustvo u i oko grada“ i sve više se sukobljavali sa policijskim snagama tokom molitvi petkom u jerusalemskoj džamiji Al-Aqsa.

„Oni pokušavaju kupiti nekretnine i ojačati svoja politička uporišta. Ovo je također izvor zabrinutosti za Palestinske vlasti koje ne žele da neka druga država ističe nadležnost za okupirani Istočni Jerusalem“, navodi neimenovani izvor policije.

Jordanske brige potiču iz činjenice da turski napori na širenju svoga utjecaja mogu dovesti do ugrožavanja pozicije Hašemitskog Kraljevstva kao upravitelja trećeg najsvetijeg mjesta u islamu.

Saudijska Arabija, sa svoje strane, je zabrinuta da bi ambicije Erdogana u Jerusalemu mogle ojačati njegov imidž u arapskom i širem muslimanskom svijetu što bi ga, na kraju, moglo predstaviti kao „jedinog lidera koji se zaista protivi Izraelu i Trumpovoj administraciji“.

Izvor: Al Jazeera i agencije