S. Arabija prijeti SAD-u povlačenjem novca

Saudijci imaju regionalnu podršku za svoje stavove (Reuters)

Saudijska Arabija i njeni saveznici upozoravaju američku zakonodavne organe da će dozvoljavanje državljanima SAD-a da tuže saudijsko kraljevstvo zbog napada na Ameriku 11. septembra 2001. imati negativne posljedice, prenosi AP.

Agencija navodi da Saudijska Arabija ima arsenal oruđa kojim bi mogla da uzvrati na američke mjere, uključujući smanjenje zvaničnih kontakata, povlačenje milijardi dolara iz privrede SAD-a i ubjeđivanje bliskih saveznika Saudijaca u Savjetu za saradnju u Perzijskom zaljevu (GČ) da umanje saradnju u borbi protiv terorizma, da smanje investicije i pristup SAD-u važnim regionalnim vazdušnim bazama.

Regionalna podrška Saudijskoj Arabiji

“Ovo bi trebalo da bude jasno Americi i ostatku svijeta: Kada je jedna država članica GČ nepravedno uzeta kao cilj, drugi staju oko nje. Sve države će stati uz Saudijsku Arabiju na svaki mogući način”, tvrdi profesor političkih nauka na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata i stručnjak za zalivska pitanja, Abdulkalek Abdulah.

Danas je ovaj zakon došao jako blizu stupanja na snagu nakon što je američki Senat glasao da odbije veto, koji je na njegovu primjenu stavio predsjednik SAD-a Barak Obama, a kasnije danas se očekuje i glasanje u Predstavničkom domu Kongresa.

Američki Senat je velikom većinom odbacio veto predsjednika Baracka Obame na zakon koji omogućava porodicama žrtava napada 11. septembra 2001. godine da tuže Vladu Saudijske Arabije.

Zastupnički dom tek treba glasati o ovom zakonu. Ako dvije trećine zastupnika također podrže zakon, to će biti prvo ukidanje predsjedničkog veta u Obaminom osmogodišnjem mandatu.

Odnosi s Rijadom

Senat je u maju jednoglasno usvojio “Akt o pravnim mjerama protiv sponzora terorizma”, prenosi Reuters.

Protivnici tih mjera tvrde da bi to moglo dovesti do zategnutih odnosa sa Saudijskom Arabijom, kao i do uzvratnih mjera, na čijoj meti bi se našli američki državljani ili kompanije u drugim zemljama.

Ranije je predsjednik SAD-a Barack Obama najavio da će staviti veto na takve mjere, saopćila je Bijela kuća.

Izvor: Agencije