S. Arabija spremna intervenisati u Jemenu

Ujedinjeni narodi su ranije podržali predsjednika Hadija i jedinstvo te zemlje (EPA)

Saudijska Arabija smatra kako su zemlje regije dužne poduzeti mjere da se suprotstave nasilju koje bjesni Jemenom, ukoliko se kriza u toj zemlji ne riješi mirnim putem.

“Vjerujemo da se jemenska kriza može prevazići na miran način. Ukoliko se to ne desi, moramo preduzeti potrebne mjere da se agresija zaustavi”, kazao je ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Saud al-Faisal tokom zajedničke konferencije za medije u Rijadu s britanskim ministrom vanjskih poslova Philipom Hammondom, prenosi agencija Anadolija.

Al-Faisal je kazao kako su Jemen i sigurnost te zemlje neodvojivi dio Zaljeva, optuživši Iran da podržava pobunjenike.

Jemen traži vojnu intervenciju

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Jemena Riyadh Yaseen zatražio je u ponedjeljak vojnu intervenciju zemalja iz regije Perzijskog zaljeva u Jemenu, kako bi se zaustavilo teritorijalno napredovanje boraca pokreta Husi, koji se protive predsjedniku Abd-Rabbu Mansouru Hadiju.

“Oni proširuju teritoriju, zauzimaju aerodrome i gradove, napadaju Aden avionima, zarobljavaju koga hoće, prijete i grupiraju snage”, rekao je Yaseen u intervjuu Al Jazeeri Arabic.

On je dodao da je Jemen prenio Zaljevskom vijeću za saradnju, Ujedinjenim narodima i međunarodnoj zajednici da je potrebno uspostaviti zonu zabranjenog leta.

Yaseen je kazao da je potrebno spriječiti upotrebu vojnih aviona na aerodromima koje kontroliraju borci iz pokreta Husi.

Kontrola Taiza

Ovaj apel jemenskog ministra uslijedio je dan nakon što su borci grupe Husi pod svoju kontrolu stavili grad Taizz, u centru Jemena.

Napad na grad desio se tri dana nakon što je avion oružane grupe u četvrtak bombardirao predsjedničku palatu u južnom gradu Adenu.

Prema riječima Yaseena, napad na palatu izvršili su borbeni avioni iranske Revolucionarne garde.

Jemenski zvaničnici ranije su optužili iranske šiite da grupu Husi pomažu finansijski i vojno što su iz Teherana negirali.

U nedjelju je predsjednik Hadi pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da zaustavi “agresiju” šiitske grupe, pozivajući na sedmo poglavlje Povelje UN-a, koja dopušta upotrebu vojne sile.

“Rastu tenzije, a ukoliko se ne nađe rješenje, zemlja će zapasti u još dublje nasilje”, kazao je Benomar.

Upozorenje UN-a

Jemen se bori s nemirima od kako je autokratski predsjednik Ali Abdullah Saleh podnio ostavku 2012. godine, zbog najvećeg ustanka tokom njegove 33-godišnje vladavine.

U septembru prošle godine šiitska naoružana grupa Husi preuzela je kontrolu nad glavnim jemenskim gradom Sanom, a svoj utjecaj proširili su i na druge dijelove zemlje.

Situacija u zemlji je dodatno narušena proteklih nekoliko mjeseci.

UN je ranije upozorio da bi sukob u Jemenu mogao poprimiti odlike nasilja u Iraku, Libiji i Siriji te podržao predsjednika Hadija i jedinstvo te zemlje.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je akciju šiitskih muslimana iz zajednice Husi, koji su preuzeli veći dio Jemena i državnih institucija, i zatražilo njihovo povlačenje i okončanje sukoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije