S. Arabija traži da se odbace tužbe za napade 11. septembra

Poznato je da su 15 od 19 otmičara bili građani Saudijske Arabije (Getty Images)

Saudijska Arabija je zatražila od američkog sudije da odbaci 25 tužbi koje su vezane za navodnu podršku te zemlje napadima 11. septembra 2001. godine, pokazuju sudski dokumenti.

U podnesku američkom Okružnom sudu u Manhattanu, advokati koji predstavljaju Saudijsku Arabiju tvrde da tužitelji ne mogu dokazati da je Kraljevstvo podržavalo ljude koji se vežu za Al-Kaidu, a koji su oteli avione i s njima se zabili u Svjetski trgovinski centar u New Yorku i Pentagon, te srušili letjelicu u Pennsylvaniji. Gotovo tri hiljade ljudi je ubijeno u tim napadima.

Saudijska Arabija tvrdi da je ona zaslužila suvereni imunitet.

‘Arabija se ne može sakriti od činjenica’

James Kreindler, advokat koji zastupa ubijene u napadima 11. septembra, je kazao Reuteresu da je podnesak očekivan.

“Imamo veliku količinu navoda o tome šta su saudijske organizacije radile. Saudijska Arabija se ne može sakriti od činjenica“, kazao je on.

Advokati S. Arabije su predstavili nekoliko primjera, za koje kažu da podržavaju njihove navode. Jedan od takvih navoda je završni izvještaj CIA iz 2005. u kojem se navodi da nema dokaza da je S. Arabija podržavala teroriste.

Ali odavno se sumnja da ta zemlja nije učestvovala. Poznato je da su 15 od 19 otmičara bili građani Saudijske Arabije, a da ih se nekoliko srelo sa Saudijcima koji imaju veze s njihovom vladom, kao naprimjer Omar al-Bayoumi, koji je povezan s saudijskim diplomatama.

Izvor: Al Jazeera