S. Arabija treba rekordne količine nafte

Izvori iz Saudijske Arabije kazali za Reuters da Rijad ne planira proizvoditi više nafte, ako za to nema potrebe (Getty Images)

Saudijska Arabija će proizvoditi rekordne količine nafte u narednom periodu da bi zadovoljila ljetnu potrebu za energijom, kazali su industrijski izvori.

Istakli su da Arabija proizvodnju, ipak, neće podići na najviši mogući nivo, da ne bi preplavila globalna tržišta.

Proizvodnja nafte bi se tokom ljeta mogla podići na 10,15 miliona barela dnevno, kazali su izvori Reutersu.

U aprilu je Saudijska Arabija proizvodila manje od 10,15 miliona barela na dan.

Rekordne količine nafte

Saudijski princ Mohammad bin Salman je kazao da bi njegova zemlja odmah mogla podići proizvodnju nafte na 11,5 miliona barela dnevno, a nakon šest do devet mjeseci na 12,5 miliona.

Drugi izvori iz Saudijske Arabije kazali su za Reuters da Rijad ne planira proizvoditi više nafte, ako za to nema potrebe.

Rekli su da bi se proizvodnja i dalje trebala kretati između 10,2 i 10,3 miliona barela na dan, a da bi samo mogla porasti za nekih 200.000 do 300.000 barela.

Vlada Saudijske Arabije nedavno je usvojila paket ekonomskih reformi nazvan “Saudijska vizija 2030”, koji bi trebao u značajnoj mjeri smanjiti ovisnost nacionalne ekonomije o nafti.

U fokusu predstavljenog paketa nalaze se privatizacije, dodatno rezanje subvencija, prodaja dijela državne naftne kompanije Aramco i osnivanje ogromnog Suverenog investicionog fonda, “teškog” 2.000 milijardi dolara.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz al-Saud je saopćio da je Vlada odobrila plan koji sadrži prioritetne reforme za narednih 15 godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije